Златото на крачка от исторически връх

Цената на златото скочи до 18-месечен връх и е съвсем близо до поставянето на нов исторически рекорд. Причина за това са ниските нива на американския долар, който отстъпи до едногодишно дъно спрямо еврото. Товатрадиционно кара мнозина да пренасочат инвестициите си към по-нискорискови активи, каквото е и златото.
Спот-цената на златото достигна 1020,50 долара за тройунция, което е рекорд от март миналата година досега.
Вчерашната борсова сесия в Ню Йорк донесе ръст в цената на златото от 1,38 на сто до 1020,20 долара за тройунция. По време на сесиятажълтият метал достигна 1023,30 долара, което не се беше случвало от юли миналата година.
Абсолютният исторически рекорд в цената на златото бе поставен на спот-пазара през март 2008 година. Тогава металът достигна до ниво от над 1030 долара за тройунция.
„Поскъпването на златото е свързано със слабия долар, който пък е функция от опитите на пазарните участници да избягат от риска. От месеци се наблюдават силни покупки на злато заради кредитната криза. Резултатът от това е силно поскъпване на златото“, коментира за CNBC анализаторът Джеймс Стийл от HSBC.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *