Депутатите ще обсъдят създаването на Агенция за храните

Народното събрание ще обсъди на първо четене закона за Българската агенция по безопасност на храните. Според законопроекта Агенцията ще заработи от началото на следващата година и ще бъде създадена чрез преобразуването на Националната ветеринаромедицинска служба.
Законопроектът предвижда Българската агенция по безопасност на храните да е компетентният държавен орган за осъществяването на официален контрол в страната по смисъла на европейското законодателство.
Агенцията ще се състои от Централно управление, 28 областни дирекции по безопасност на храните, специализирани звена за научноизследователска и лабораторно-диагностична дейност. Към нея ще бъде изграден Център за оценка на риска по отношение на безопасността на храните, здравето на хората, здравеопазването и хуманното отношение към животните, добавките в храните, диетичните продукти и фуражите.

Парламентарнията контрол днес ще бъде кратък, само с 9 въпроса, на които ще отговарят премиера Бойко Борисов и трима министри от кабинета. След него до 14 часа депутатите ще продължат със законодателна работа.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *