Депутати заведоха дело срещу ФГВБ

„Групата за натиск“ за търсене на истината за източването на КТБ внесе жалба срещу мълчаливия отказ на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) да разкрие кои са лицата на публични длъжности, съпричастни към източването и фалита на КТБ. Групата бе създадена от депутати от партии, съставящи управляващото мнозинство на – депутатите Мартин Димитров и Петър Славов от Реформаторския блок, Методи Андреев от ГЕРБ и Валери Симеонов от „Патриотичен фронт“

Искът е заведен в Административния съд, след като фондът за влоговете не отговори на искане от четиримата народни представители по Закона за достъп до обществена информация в законовия срок от 14 дни.

На 18 ноември тази година беше изпратено заявление за достъп до обществена информация, с което депутатите поискаха от фонда да каже кои политици, лица на висши публични длъжности и партии са замесени в източването на КТБ. Тази информация би следвало да е част от доклада на международната разследваща компания „Аликс партнърс“, но тя не е публично достъпна, поради клауза за конфиденциалност в договора между компанията и държавата.

В своето заявление депутатите посочиха, че има реална опасност част от лицата, замесени в източването на банката, да продължават да вземат отговорни решения във връзка с разследването, издирването и разпродажбата на имуществото на КТБ. Въпреки това ФГВБ отказа да отговори в законовия срок.

Административният съд, който ще разгледа жалбата, вече е отменял мълчалив отказ по сходен казус. В началото на месец ноември тази година Административния съд в София отмени мълчаливия отказ на Комисията за защита на конкуренцията да оповести размера на възнагражденията си. Делото тогава беше заведено от народните представители Петър Славов и Мартин Димитров, след като комисията не им предостави исканите данни по подадено заявление за достъп до обществена информация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *