Украйна поиска ЕС да забрани „Северен поток 2“

Украйна поиска от ЕС да забрани проекта за газопровода „Северен поток 2″ от Русия до Германия. Според украинския премиер Арсений Яценюк разширяването на газопровода е против украинските интереси.„Този проект трябва да бъде блокиран, защото лишава Украйна, Словакия и Полша от милиарди долари приходи и засилва монопола на руската компания Газпром“, заяви Яценюк.

Няколко източноевропейски страни начело с Полша изпратиха писмо до Еврокомисията срещу „Северен поток 2″, но премиерът на България отказа да го подпише.

Украинският премиер напомни, че спирането на огъня в източните украински региони не се спазва от сепаратистите и настоя санкциите срещу Русия да останат

„Уверени сме, че ЕС ще запази единство и санкциите ще продължат. Те трябва да останат обвързани с пълното прилагане на Минското споразумение“, заяви Яценюк.

При посещението си в Брюксел украинския премиер Арсений Яценюк настоя още Съюзът окончателно да препоръча на 15 декември отпадане на визите за украински граждани.

„Украйна изпълни всичко, което обеща, за да получи безвизов режим. Очакваме положително решение от нашите европейски партньори на 15 декември“, заяви Яценюк.Отговорите на Съюза обаче бяха уклончиви, както в съвместното писмено изявление, така и в изказването на комисаря по разширяването Йоханес Хан:

„Относно визовата либерализация съм сигурен, че докладът ни в средата на декември ще е положителен, но не искам да предопределям какво ще е окончателното решение. Колкото до „Северен поток 2″, нека е ясно, че Европейският съюз иска да насърчи конкуренцията, но икономическите инвеститори трябва да спазват европейските закони. Ако всичко е по правилата, няма да има пречки. Но ще направим задълбочен анализ и на други възможни инфраструктурни проекти“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *