Депутатски имунитет vs полиция – кой какви права има?

Що е то имунитет на народен представител и как може да бъде свален? Какво става, когато един депутат има имунитет или се откаже от имунитета си и какви са последствията? Какво могат и не могат да правят полицаите с депутат, нарушил закона?

Тези въпроси си задават всички, станали свидетели на инцидента с лидера на партия „Атака“ Волен Сидеров в нощта на изборите. Депутатът нахлу за пореден път в сградата на НАТФИЗ. Стига се до сблъсъците между групата, водена от Сидеров, и студентите в университета.Волен Сидеровбе нападнат. Първоначално бе съобщено – от полицаи, впоследствие стана ясно, че полицейски служители не са упражнявали насилие спрямо Волен Сидеров.

Затова ви представяме подробна информация, в която ще ви разясни и дадем отговор на въпросите, свързани с депутатския имунитет и правата на полицаите.

Депутатски имунитет

У нас народните представители се ползват с имунитет, с цел да им се осигури свобода и независимост при изпълнение на задачите им. Конституцията им създава съвкупност от права, известна като парламентарен имунитет, която се изразява главно в тяхната наказателна неотговорности и наказателната им неприкосновеност.

Тя представлява забрана за търсене на наказателна отговорност от народните представители за изказаните от тях мнения и за гласуванията им в пленарните заседания на парламента, в заседанията на парламентарните комисии; при упражняването на парламентарния контрол и изпълнение на задълженията им; когато са извън НС, но правят изказвания по повод заеманата служба.

Наказателната неприкосновеност на депутатите у нас се изразява в забрана за задържане под стража, лишаване от свобода, „домашен арест“, предварително задържане от полиция, административни, административно наказателни мерки и т.н. и започване на наказателно преследване срещу народните представители.

Имунитетът на народните представители в България се снема с разрешение на Народното събрание при престъпления от общ характер или при писмено съгласие на народния представител. В останалите случаи депутатите ще отговарят за деянията си след изтичане на мандата им, доколкото не са преизбрани, не е изтекла давност или по отношение на деянието нямат имунитет, (когато не отговарят за мнения и гласувания). По отношение на административно наказателното преследване и граждански процеси народните представители нямат имунитет.

Депутат може да свали сам имунитета си при писмено съгласие на самия народен представител. Той представя лично писменото си съгласие на председателя на Народното събрание, който уведомява главния прокурор и Народното събрание. Съгласието не може да бъде оттегляно от народния представител.

Наказателна неотговорност

Тя представлява забрана за търсене на наказателна отговорност от народните представители за изказаните от тях мнения и за гласуванията им:

в пленарните заседания;
в заседанията на парламентарните комисии;
при упражняването на парламентарния контрол и изпълнение на задълженията им.
когато са извън НС, но правят изказвания по повод заеманата служба;
дори когато вече не са депутати – тази част от имунитета не се прекратява с края на заеманата служба.

Никой не може да търси наказателна отговорност от народните представители за тези действия, след като са свързани с изпълнение на техните функции, допълват още от pravatami.bg.Например, обвинения за клевета, злепоставяне и други престъпления против “честта” не могат да бъдат повдигани, тъй като депутатите са наказателно неотговорни за застъпените от тях позиции.

По отношение на граждански процеси и административно наказателното преследване народните представители нямат имунитет. Това означава например, че ако депутат е взел пари от мен, няма пречка да си ги поискам чрез съд.

Също, ако депутат извърши административно нарушение, като например превишаване на скоростта при управление на МПС, може да му бъде съставен акт и т.н.

Наказателна неприкосновеност

Тя се изразява в забрана за задържане под стража, лишаване от свобода, „домашен арест“, предварително задържане от полиция, административни, административно наказателни мерки и т.н. и започване на наказателно преследване срещу народните представители.

Тази забрана обхваща всички действия на народните представители, които биха могли да бъдат категоризирани като евентуални престъпления, включително и тези, които не са извършени при или по повод изпълнение на задълженията им.

Забраната за задържане важи само в случай, че липсва съответното разрешение.

Разрешението за задържане и започване на наказателно преследване за извършено престъпление от общ характер (напр. кражба, допускане на подчинени длъжностни лица да извършват престъпление и др.; (скоро: “Престъпление. Що е то и какви видове може да бъде?”) трябва да бъде дадено:

от Народното събрание – предварително
а когато то не заседава от неговия председател.

Ако са налице достатъчно данни, че народен представител е извършил престъпление от общ характер, главният прокурор отправя мотивирано искане за започване на наказателно преследване до Народното събрание, а когато то не заседава – до неговия председател, с което се иска разрешение.

Към искането се прилагат достатъчно данни, които са необходимо условие за започването на наказателното преследване. Когато искането е за задържане, Народното събрание се произнася с отделно решение. То може да отмени дадено свое разрешение.

Свалянето на имунитета се иска винаги за конкретно престъпление. Това означава, че ако е дадено разрешение за снемане на имунитета по повод конкретно извършено деяние, то това разрешение не важи, ако се окаже, че има съмнение за повече от едно извършено престъпление. В този случай за започване на ново наказателно преследване по повод второ престъпление трябва да бъде получено ново разрешение за сваляне на имунитета

В някои случаи разрешение не е необходимо:

При заварено тежко престъпление (напр. убийство). В този случай разрешение за задържане не се иска, но незабавно се известява Народното събрание, а когато то не заседава – председателя на Народното събрание. След като депутат е задържан без предварително разрешение, Народното събрание издава разрешение за продължаване на задържането.
Единствено при наличието на заварено тежко престъпление кандидат-депутатите (достатъчно условие е – не е нужно в последствие да бъдат избрани) могат да бъдат задържани или привличани като обвиняеми от датата на регистрацията им.
При писмено съгласие на народния представител.

Народният представител представя лично писменото си съгласие на председателя на Народното събрание, който уведомява главния прокурор и Народното събрание. Съгласието не може да бъде оттегляно от народния представител.

Наказателната неприкосновеност на народните представители действа през време на мандата им и в случаите, когато наказателно преследване срещу депутат е възбудено преди избирането му. (т.е. започва да бъде разследван за престъпление и в последствие е избран за народен представител).

Когато наказателното преследване завърши с присъда, Народното събрание може да взема решение за предсрочно прекратяване мандата на народния представител, акое наложено наказание лишаване от свобода за умишлено престъпление и това наказанието не е отложено (напр. поради условно осъждане).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *