Най-трудните за фалшифициране банкноти

През годините технологиите саразвити толкова много, че това неизменно води и до еволюция в защитата на банкнотите, които хората използват. Все повече се използват нови и иновативни методи за защита от фалшификации.

Сменящи се цветни мастила, холограми, различни видове полимери – това са само малка част от технологиите, които се ползват при създаването на днешните банкнотипо света.

От 2007 година Международната асоциация по валутните въпроси започва да класира най-трудните за фалшифициране банкноти по цял свят.

В нашатагалерия ще се опитаме да ви представим някои отнай-трудните за фалшифициране банкноти в света.

Банкнотата от 50 000 шилинга в Уганда има както видими, така и невидими знаци, които я предпазват от фалшификация. Също така има воден знак, и невидима нишка, която е вплетена вътре в самата банкнота.

Банкнотата от 10 рупии, която се използва в Непал, има празен полимерен прозорец, който е невъзможно да бъде фалшифициран с обикновена хартия. Освен това в банкнотата са втъкани тънки метални нишки.

Това е банкнотата с най-уникална защита срещу фалшификация. Тя се използва в Казахстан и е 10 000 тенге. Има нишка, която се вижда и от двете страни на купюрата. Нишката е прозрачна и има отличителни знаци, а защитните елементи под нея се виждат много ясно.

1000 динара в Ирак е банкнота с изпъкнали надписи, напечатани с мастила, които се виждат само на ултравиолетова светлина.

Банкнотата от 1000 шведски крони е с уникални водни знаци и е първата банкнота в света, в която е вградена лента с миниатюрни лещи.

Банкнотата от 50 мексикански песос е направена от полимер, който мени цвета си, и полимерен прозорец, който не може да бъде фалшифициран в домашни условия.

20 паунда, които се използват във Великобритания, е банкнота, която има видима холографна лента, която при накланяне на купюрата променя образите, които са напечатани върху нея.

Изпъкналото мастило е отличителния белег на банкнотата от 10 долара в Хонг Конг. Освен това и от двете страни има изображение на кон, което е подравнено идеално. Тези две характеристики правят невъзможно фалшифицирането на

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *