„Десетте заповеди“ за стажанти разбуниха духовете на Уолстрийт

С началото на летния сезон, когато вълна от стажанти залива Уолстрийт, финансовите институции са скандализирани от писмо с инструкции, което анализатор на британската „Барклис“ (Barclay's) изпратил до обучаващите се, информира германският в. „Ханделсблат“.

Десетте цинични съвета не само стрували мястото на банкера, но и работата, която се готвел да започне след няколко седмици, отбелязва изданието.

В писмото, озаглавено „Добре дошли в джунглата“, банкерът Джъстин Куан изложил „Десетте заповеди на властта“ и изисква подчинените му да „ги спазват, да ги обичат, да живеят според тях“.

„Заповедите“ гласят:
1. Обличаме се консервативно. Въпреки че е лято, е забранено е да се идва без чорапи, препоръчително е да се носят чорапи.
2. Това е летен стаж. Няма да бъде лесно. На когото жегата му идва в повече, да напусне кухнята.
3. Очакваме последен да си тръгваш всяка вечер, каквото и да става. Още по-добре би било дори да пристигаш преди мен.
4. През първите няколко седмици се обръщайте с въпроси към определен човек. Който пита мен, ще направи лошо впечатление.
5. Никога не сваляйте сакото. Тук се занимаваме с инвестиционно банкиране.
6. Носете закуска за обучаващите ви.
7. Донесете си възглавница. Това ще улесни пренощуването в офиса, много е вероятно да ви се наложи.
8. Осигурете нещо за похапване за екипа.
9. Имайте резервна вратовръзка или шал – може би някой от по-високопоставените служители ще има нужда от салфетка.
10. Отбелязвайте в списък кога напускате бюрото си и за колко дълго. Това ще бъде важно в края на стажа ви.

Въпреки че някои от циничните съвети явно са дадени с хумористична цел, те разбуниха духовете заради множеството оплаквания в миналото от непосилните условия на труд, налагани на стажантите в инвестиционните банки, с които бяха свързвани дори смъртни случаи и самоубийства.

Множество големи банки търсят отговор на въпроса дали от младшите служители не се изисква твърде много и дали всеизвестното голямо натоварване в инвестиционните банки не отблъсква талантливи младежи към други кариери въпреки примамки като високото заплащане и динамичната работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *