Кога се пенсионират полицаите в България и ЕС?

Пред НС започна десетдневен протест на един от полицейските синдикати срещу промените в годините за пенсиониране на полицаи и военни. Както е известно проектът за промени в Кодекса за социално осигуряване предвижда военните, полицаи, служители в затворите, в Държавната агенция „Национална сигурност“ и др. да се пенсионират при навършване на възраст 52 години и 10 месеца и при 27 години общ осигурителен стаж. Промените трябва да влязат в сила от 1 януари 2016 г. Предвиден е и гратисен период до 2018 г. за служителите без натрупан стаж. В допълнение след 31 декември 2016 г. възрастта за пенсиониране на служителите в сектор сигурност ще се увеличава с по 2 месеца всяка година до достигане на 55-годишна възраст за полицаи, военни и др. и 45 години за летци и подводничари.

Дори и при това увеличение българските полицаи ще излизат в пенсия най-рано от колегите си в Европа. Ето на каква възраст се пенсионират полицаите в някои европейски страни:

Проучване на EuroCOP – европейската полицейска федерация, в която членуват 35 полицейски структури от Европа, показва минималната и максималната възраст за пенсиониране в държавите, членуващи в организацията:

А ето и каква е възрастта за ранно пенсиониране в България и някои други европейски страни:

До 31 декември 2015 г. включително, лицата, които са работили 10 години при условията на първа категория труд или 15 години при условията на втора категория труд могат да се пенсионират, ако имат сбор от осигурителен стаж и възраст 94 за жените и 100 за мъжете и са навършили възрастта, показана по години в таблицата на НОИ:

И данните от Европа:

Развитие в България

Междувременно до EconomyNews.bg бе изпратено съобщение, че петима военни обжалват пред Върховния административен съд Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж от 2000 г. поради противоречието й с Кодекса за социално осигуряване, като настояват за незабавно спиране на изпълнението й. Ето какво пишат те:

Причината е, че тази година за първи път ще излязат в пенсия военнослужещи, служители на МВР, на ДАНС, надзиратели и служители по Закона за СРС, които до момента са се осигурявали в НОИ и в универсален пенсионен фонд. Поради това, че тези лица се пенисонират по-рано и не са ненавършили възрастта за пенсиониране, те ще получават пенсия само от държавата, но не и от пенсионния фонд. Втора пенсия от пенсионен фонд ще получат при навършване на възрастта за пенсиониране.
Това поставя служителите на МВР и на МО в неравностойно положение спрямо всички останали работещи, осигурявани в трета категория труд, които при пенсиониране получават пълния размер на пенсия – от държавата и от пенсионен фонд.
Друго противоречие на Наредбата е, че лицата от трета категория труд, по-голямата част от българските граждани, задължително се осигуряват за първа и втора пенсия от 2002 г, докато полицаите и военнослужещите се осигуряват в универсален пенсионен фонд от началото на 2004 г., което означава внесени осигуровки в УПФ за по-кратък период и съответно по-нисък размер на допълващата пенсия.
Съгласно наредбата полицаите и военните придобиват право на държавна пенсия от НОИ и право на допълваща пенсия от УПФ, едва след като навършат общата възраст за пенсиониране. За времето, докато не са навършили възрастта за пенсиониране, тези лица получават намален размер на пенсия от държавата, без обаче той да се допълва от пенсията от пенсионен фонд.
Противоречията в закона и наредбата накърняват правата на военните и полицаите и ги поставят в неразвостойно положение спрямо всички останали работещи и осигуряващи се български граждани, поради което жалбоподателите молят ВАС за обяваване на Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж за незаконосъобразна, в противоречие с КСО, и настояват за незабавно спиране на нейното изпълнение.

Елица Стефанова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *