СБ прогнозира засилване на европейската икономика

Икономическият растеж в Европа ще продължи своето укрепване , така че след стагнациятa през 2013 и растеж от 1,3 процента през 2014 г., икономиката на ЕС през тази година ще нарасне с 1,8 на сто, а през следващата 2016 г с 2 процента, според прогноза на Световната банка (СБ) в последния провел се редовен доклад.

При държавите от Централна и Източна Европа икономиките ще продължават да нарастват с темпове над средния размер за Европа от над 2,4 на сто през 2015 г., и то въз основа на увеличеното лично търсене, постепенно връщане на инвестициите и продължаването на растежа на износа.

СБ добавя, че икономическият растеж през 2014 г-по-силно е бил изразен в Германия, Унгария, Ирландия, Полша и Великобритания, докато южно европейските държави са започнали най-накрая да се възстановяват след период на значителното финансово и икономическо преструктуриране , породено от нарастващата загриженост поради финансовите проблеми на Гърция и слаба глобална търговия като цяло.

„Износът е основен двигател на растежа в много страни от Централна и Източна Европа, като Полша, България и Румъния“, заяви Мамта Мурти, директор на Световната банка за Централна Ервопа и балтийските държави.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *