Джак Лю: САЩ води възстановяването на глобалната икономика

САЩ води по пътя на възстановяването на глобалната икономика и не би трябвало да има съмнения относно възможността на страната да изплаща дълговете си. Това каза в интервю за CNBC финансовият министър на най-голямата икономика в света Джак Лю.

Политическата криза във Вашингтон през миналия месец докара щатите до ръба на фалита, изнерви световните финансови пазари и ужаси големите икономики като тези на Китай и Япония – най-големите чуждестранни притежатели на американски дълг.

„Преминахме през период на политически вълнения. Но трябва ясно да заявя, че това беше политическа, а не икономическа криза“, посочва Лю, като обръща внимание на споровете относно федералния бюджет и покачването на тавана на дълга.

„Това, което научихме от случилото се преди няколко седмици, е, че битката за бюджета достигна 11-ия си час. Но на 11-ия час бе постигнат общ двупартиен консенсус САЩ да бъдат там, където винаги са били. Заставаме твърдо зад ангажиментите си и затова доверието и способността на страната да плаща задълженията си не трябва да бъдат поставени под съмнение“, категоричен е Лю.

„Съединените американски щати се възстановяват от най-лошата рецесия след Голямата депресия. Ние водим развития свят с качеството на съживяването на нашата икономика“, продължава той.

„Моето послание е да следите по какъв начин ще постигнем устойчив растеж. Подобно е посланието ми и към Азия и Европа. Растежът, подхранван от търсенето, е критичен. Американската икономика не може да се разшири при липса на търсене.“

Лю поясни, че предстоящите дебати за въвеждането на спорното правило „Волкър“ ще приключат до края на годината. Регулаторните органи продължават с изработването на финалния вид на правилото.

Правилото, изисквано от Закона Дод-Франк от 2010 г., бе предложено преди две години. То би забранило на банките да търгуват със собствения си капитал или да сключват рискови сделки със собствени средства.

Ден след визитата си в Япония Джак Лю каза, че е притиснал премиера Шиндзо Абе да побърза със своята т.нар. „трета стрела“, част от стратегията му за съживяване на японската икономика, а именно – извършването на дългосрочни структурни реформи.

Финансовият министър на САЩ изтъкна и необходимостта споразумението за свободна търговия с Тихоокеанския регион да бъде постигнато преди края на годината.

Джак Лю е на посещение в Азия. Тази седмица ще се срещне с лидерите на Китай и ще разбере от първо лице за намеренията на страната за т. нар. реформи на десетилетието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *