Димитров: Еврото да стане паралелно платежно средство

„Една от мерките за финансова стабилност и задържане на валутния борд е, да се въведе еврото, като паралелно платежно средство, което ще помогне да се справим с инфлацията“. Това каза днес министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров, на кръгла маса „Сивата икономика в България по време на криза“.
Според министъра това ще е ефективно средство за справяне с инфлацията и нейното влияние върху покупателната способност на лева.
Министърът на финансите Пламен Орешарски коментира, че не мисли, че въвеждането на евро в България – било то паралелно, едностранно или под друга форма, носи някакви плюсове, в замяна на това обаче, по думите на министъра, може да донесе много минуси.
Други мерки, които Димитров посочи, са по -лесното отпускане на кредити и намаляване лихвения процент на БНБ. Той заяви още, че правителството ще иска финансиране от 200 млн.евро през европейския инвестиционен фонд.
Като друга радикална мярка за справяне с финансовата криза, Петър Димитров посочи, въвеждането на данъчни карти. Този вид карти са подобни на кредитните карти, но служат за покупки на дребно и размера на кредите в тях ще бъде равен на декларираните доходи за предходната година.
В момента се водят преговори с Европейската банка за възстановяване и развитие за още 100 млн.евро, а в петък предстои на заседание Комисията по наблюдение на конкурентноспособността, тя да изтегли още 45 млн.евро.
Министър Димитров предложи още да се направи държавен инвестиционен фонд в размер на 2 млрд.лв., като средствата ще бъдат насочени към модернизиране на инфраструктурата. Държавата ще предприеме изграждането и на мрежа от инвестиционни паркове с капацитет 100 млн. лв. И първия ще е готов най-вероятно в началото на 2009 г., когато ще стартира изграждането на поне още 20 такива паркове, обясни още Димитров.
Министърът обясни, че се очаква повишаване на цената на газа в началото на следващата година, защото през второто тримесечие на 2009 г. тя значително ще падне.
Стартирането на производство на български автомобили през следващата година, също ще бъде приоритетно в справяне на страната с кризата, каза още той.
Министърът на икономиката заяви, че е дошло време да се обяви война на сивия сектор, тъй като при криза този сектор изкривява условията за конкуренция и принуждава фирмите от белия сектор да се насочат към сивия.
Макроикономистът Любомир Христов каза, че ако бързо не се формира антикризисна програма, страната през 2009 година ще бъде заплашена от дефлация и ще има напрежение в режима на валутния съвет.
Столичният кмет Бойко Борисов помоли правителството да възстанови отношенията с Брюксел, което по думите на Борисов ще даде възможност на следващото правителство да работи с ЕК.
Източници: БГНЕС, БНР, Снимка: БГНЕСprofit.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *