Тръмп пред фалит

Милиардерът е само бледа сянка от миналото на човек, който се пребори с предишната рецесия в средата на 90-те, когато умело жонглираше на ръба на финансовия крах

02.12.2008

След години в ролята на едно от най-разпознаваемите лица, олицетворяващи капиталистическия успех, Донълд Тръмп отново е замесен в серия от съдебни и финансови спорове, засягащи основата на неговата развлекателна и бизнес империя, пише в. „Индепендънт“.

Тръмп е принуден да обуздава грандоманските си амбиции за глобално доминиране и се опитва да се отърве от разгневени банкери, докато отговаря на новите въпроси от политическите си опоненти.

Всичко това е само бледа сянка от миналото на човек, който по време на предишната рецесия в средата на 90-те бе принуден да постави голяма част от своите фирми под закрила от банкрут и дори умело жонглираше на ръба на финансовия крах.

След като успя да оцелее, Тръмп превърна възкръсването си в извор на необуздана лична гордост и дори си позволи лукса да съди автора на една от многобройните биографични книги за него за това, че оценил богатството му само на няколкостотин милиона, а не на няколко милиарда долара.

Официалната цифра според списание „Форбс“, което представлява неофициален арбитър при подобни спорове, е ни повече, ни по-малко от три млрд. долара. Но тази сума беше валидна преди серията от нещастия, сполетели Тръмп през последните месеци и които станаха известни в началото на декември.

Имоти

Така например „Тръмп организейшън“ (Trump Organisation) и нейните партньори в Дубай официално обявиха, че замразяват работата по 62-етажния си небостъргач върху изкуствения остров с форма на палма в Арабския залив. В този хотелски и жилищен комплекс трябваше да има вани от култовия архитект Нормън Фостър и мебели от италианското дизайнерско студио Poltrona Frau. Самият Тръмп си беше купил атрактивно жилище на един от последните етажи. Но жилищата оставаха непродадени и проектът трябваше да бъде замразен.

На 1 декември изчете последният срок, в който Тръмп трябваше да изплати 53,1 млн. долара лихви по заем за развитие на веригата си от казина. Милиардерът обяви, че няма да може да плати.

В същото време акциите на „Тръмп ентъртеймънт ризортс“ (Trump Entertainment Resorts) вървят към пълен крах и скоро ще стигнат нулата, след като поевтиняха с 99% за последните месеци. Фирмата, която притежава голяма част от казината в Атлантик сити – конкурентът на Лас Вегас от Източното крайбрежие, отново ще иска защита от банкрут – за втори път през последните 20 години.

Тръмп вече започна преговори с няколко банки, за да се опита да спаси поне нещо от сгромолясващата се империя. Доколко проблемът е сериозен говори специалното комюнике на прес-службата на „Тръмп ентъртеймънт ризортс“, в което се казва, че „смъртта на компанията няма да засегне другите фирми на Тръмп, тъй като тя представлява само 1 процент от глобалния му холдинг“.

Проблемът е, че и останалите фирми на Тръмп излъчват тревожни сигнали – като например недвижимите имоти.

Във Филаделфия шумно рекламираният жилищен небостъргач „Тръмп тауър“ (Trump Tower) не успява да разпродаде жилища дори при цена от 700 хил. долара (при първоначална цена от 2.5 млн. долара) и се наложи Тръпм да замрази и този проект „докато икономиката се нормализира“.

Другият му амбициозен проект с жилищният комплекс в Чикаго, който трябваше да съперничи на Емпайър Стейт Билдинг в Ню Йорк, също изпитва остри затруднения. „Дойче банк“ (Deutsche Bank) обяви, че ще съди Тръмп за този проект, тъй като за ноември не е платил дължимата вноска за кредит от 334 млн. долара.

Тръмп отвърна на удара като обяви, че ще търси правата си в съда срещу банката, тъй като кредитната криза представлява форсмажорни обстоятелства, които му позволяват подобни забавяния и банката знаела това.

Неволите на Тръмп обаче не свършват дотук. Той се бори две години за правото да строи спорно голф игрище и хотелски комплекс на стойност 1 млрд. паунда. в района на Абърдийн в Шотландия.

След като поучи разрешение обаче, депутати от парламента заявиха, че е по-добре строителството изобщо да не започва, защото рискува да остане недовършено и да създаде още повече проблеми. Наложи се шотландският му говорител на Тръпм, Джордж Сорел, да обяснява, че всичко върви по график и проектът скоро ще стартира. „Това е дългосрочен проект и господин Тръмп няма намерение да се отказва от него“, заяви Сорел. „Може би искате да ме попитате, дали Доналд Тръмп е милиардер. Естествено, че е милиардер!“.

Но в наши дни милиардер не звучи толкова утешително,

защото финансовата криза не пожали дори такива знакови имена като Рупърт Мърдок, Олег Дерипаска или Съмнър Редстоун. Според официални данни досега Мърдок е загубил 4,8 млрд. долара заради поевтиняващите акции на своята медийна империя „Нюз корпорейшън“ (News Corporation). Приходите му също са намалели двойно, заради свиването на рекламните постъпления.

Медийната акула Съмнър Редстоун също е трудно положение и преговаря с банкери за разсрочване на кредитите си. Притежателят на „Парамаунът Студиос“, MTV и CBS обяви, че вече е продал дела си в „Мидуей геймс“ и в скоро време може да се наложи да разпродава още активи. Първа в списъка най-вероятно ще е компанията „Нешънъл амюзмънтс“, притежаваща 1500 киносалона в САЩ, Великобритания, Русия и Латинска Америка.

Що се отнася до Олег Дерипаска, руският стоманен магнат се надява да използва добрите си отношения с премиера Владимир Путин, за да получи държавна помощ, за да може да си плати дълговете към „Мерил Линч“ и „Роял банк ъф Скотланд“. Засега той е заложил „Норилск Никел“, за да разполага със свежи пари.

По материали на БГНЕС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *