ДКЕВР глоби ЧЕЗ половин милион лева за неспазване на прието решение

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране реши да наложи принудителна санкция на енергийното предприятие ЧЕЗ, което не изпълнява решението й за въвеждане на едномесечно отчитане на електрическата енергия.

С цел защита интересите на потребителите, със свои решения от октомври и декември миналата година, ДКЕВР постанови прекратяване на експериметналното тримесечно отчитане и постави на чешката компания срок до края на март 2009 г. за въвеждане на едномесечно отчитане на потребената енергия на всички нейни абонати.

След направена проверка експерти на регулатора установиха, че решенията не се изпълняват.

Въз основа на констатациите и в съответствие с действащото законодателство председателят на ДКЕВР постанови налагане на две имуществени санкции от по 250 000 лв. съответно за ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД.

ДКЕВР постанови и удължаване на срока за преминаване към едномесечно отчитане с три месеца. През това време от чешката енергийна компания трябва да предприемат всички мерки за стрикното спазване на условията, поставени от регулатора.

Очаква се окончателното решение на комисията да бъде взето в края на юни.

ЧЕЗ ще изчака да получи официалното решение на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) по повод наложената принудителна санкция на дружеството, съобщиха оттам. След като се запознае с него, компанията се надява да има възможност да проведе разговори с комисията за разясняване на евентуални въпроси, свързани с решението. След изясняване на ситуацията ЧЕЗ ще излезе с официално становище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *