ДКЕВР: ЧЕЗ трябва да премахне отчитането на три месеца от 1 юли

Тримесечното отчитане на електромерите за абонатите на ЧЕЗ трябва да бъде премахнато от 1 юли, категорични са от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране. Преди дни от енергото за София и Западна България изразиха надежда, че регулаторът ще промени решението си и ще запази тримесечното отчитане за ЧЕЗ. Дружеството обжалва становището на Държавната комисия във Върховния административен съд. Председателят на енергийния регулатор Константи Шушулов обясни, че ако до първи юли няма съдебно решение, ЧЕЗ задължително ще трябва да премине към едномесечно отчитане. Шушулов допълни, че Комисията ще работи в посока поскъпването на тока за бита от юли месец да е по-ниско от обявените вече 5 процента.

Сагата с тримесечното отчитане за абонатите на ЧЕЗ предстои да приключи, ако до 1 юли съдът не се произнесе. Комисията, ръководена от проф. Шушулов, е твърдо решена 5 дни преди парламентарните избори спорният метод на отчитане да бъде премахнат. „Завеждането на дела не прекратява изпълнението на нашите решения според всички наредби”, обясни проф. Шушулов.

Токът, произвеждан от големите предприятия у нас, няма да поскъпне изобщо, реши още Комисията. Така според регулатора поскъпването на електроенергията за бита може да е минимално. „Запазваме напълно цената на производствените предприятия, значи направете сметка, че вече сумарно по веригата – НЕК, ЕСО, ЕРП-тата, се стараем по-ниско от това, което съобщих преди. Въпреки че няма да бъдат доволни всички”, коментира шефът на регулатора.

От държавната централа „Мини Марица” с поискали поскъпване на произвежданата енергия с 16 процента, съобщи още Шушулов. Само дни след това собственикът на предприятието – Български енергиен холдинг, е отменил искането на ТЕЦ-а. Проф. Шушулов е категоричен, че причини за поскъпване на тока от централите няма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *