Днес е Богоявление

© Снимка:БГНЕС

Българската православна църква чества един от трите големи християнски празници – Богоявление, наричан още Йордановден. Тържествена Света литургия и Велик Богоявленски водосвет ще бъдат отслужени във всеки православен храм. На този ден Спасителят Исус Христос получава своето кръщение във водите на река Йордан от своя предтеча Йоан Кръстител. На Богоявление, по стар български обичай, се хвърля и Светият кръст във водите на река или езеро, разказва отец Васил Коцев от столичния храм „Свети Георги Победоносец“.

От 13 часа на езерото в столичния квартал „Дружба“ ще се състои ритуалът по хвърлянето на кръста за Богоявление. Празникът ще бъде отбелязан в цялата страна.
По традиция на Богоявление ще бъдат осветени бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Водосветът ще бъде отслужен от Знеполския епископ Йоан. На ритуала ще присъстват президентът Георги Първанов, министърът на отбраната Николай Младенов и висши военни. В освещаването ще участват Националната гвардейска част с бойни знамена и бойни знамена-светини.
За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон Първи преди битката при Ахелой през 917 година. От тогава до падането на България под турско робство преди всяка битка, която води българската войска, се е извършвал водосвет. След Освобождението през 1878 година тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Димитриевич Паренсов и продължава до 1946 година. След демократичните промени у нас ритуалът водосвет се извършва за първи път през 1993 година.
Днес празнуват Йордан, Йорданка, Богомил, Богомила, Богдан и др.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *