Днес 600-годишният часовник на Прага ще бъде „разпаднат“

© Снимка: Георги Петровски

Най-известната туристическа атракция в Прага – Старомнесткият орлой, отмерва времето вече 600 години. Първото сведение за паметника на културата датира от 9 октомври 1410 година. Празникът ще бъде отбелязан тази вечер със специално шоу-анимация върху самия часовник на Стария площад. Чрез видео мапинг прочутият часовник ще се „разпадне” на хиляди частици:

Хиляди туристи очакват с нетърпение момента, когато на всеки кръгъл час зад двете сини прозорчета ще тръгнат на разходка дванайсетте апостоли, а след това ще се чуе кукуригащият от 1882 златен петел. В продължение на години се предполагаше, че магнетичният часовник е направен през 1490 г. Едва в края на миналия век са намерени нови документи, според които годината се оказва 1410.
Наричат Орлоя малък модел на света около нас и космоса. И днес часовникът крие много тайни за себе си и за неговите майстори. Легендата разказва за майстора Хануш, който бил ослепен, за да не може да направи друг и по-красив часовник.
Немски документи приписват делото на имперския часовникар Микулаш, получил и щедро възнаграждение за направеното. Много от историческите документи обаче изгарят при пожара през месец май 1945 г. Загадка остава и кога точно са монтирани апостолите, намиращи се в горната, наричана от готическите творци „звездна част” на часовника.
Най-вероятно през 1659 г. са били поставени външните осем фигури – около астрономическия часовник и календара. Групата завършва с каменния ангел – между прозорчетата на апостолите. Часовникът е реставриран многократно през годините, но основният часовников механизъм е запазен в средновековния му вид.

БНР
Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *