Добивът на природен газ на територията на България е намалял наполовина

Добивът на природен газ на територията на България е намалял наполовина. Според данните на Националния статистически институт (НСИ) през юни 2015 г. добитите от наши находища количества, включително и в шелфа на Черно море, възлизат на 8 млн. куб. метра. Което е с 50% по-малко спрямо резултата от юни 2014 г.

При производството на останалите видове енергийни продукти обаче се наблюдава увеличение. Най-голямо е то при въглищата. Така през юни от българските мини са били извадени 2.17 млн. тона, което е с 32.2% повече спрямо резултата година по-рано. Приблизително с едни и същи темпове расте и производството на различните видове автомобилни горива. При безоловния бензин за същия период е отчетено увеличение с 12.4%. При дизеловото гориво то е 13.2%, а при пропан-бутанът – 12.5 на сто. Производството на електроенергия в България между юни 2014 и юни 2015 г. е нараснало с 8.1%, отчита НСИ

В същото време обаче през юни т.г. спрямо предходния май се наблюдава увеличение на добива на природен газ в България. Увеличението е с 14.3 на сто. При електроенергията пък то е 14.2%. При производството на останалите видове енергоносители през юни спрямо май има намаление. При въглищата то е 6.8%, при дизеловото гориво – 6.3%. Спад има и при производството на безоловен бензин, но той е минимален – 0.6 на сто.

Макар и за последната година да има увеличение на производството на бензин, потреблението му остава почти без промяна, сочат още данните на НСИ. Както през май 2014 г., така и през юни 2015 г. доставките на този продукт у нас остават на приблизително едно и също ниво.

При почти всички останали енергийни продукти обаче са наблюдава спад на доставките. При въглищата той е 6.8%. При пропан-бутана е по-голям – с 8.3 на сто. При природния газ се наблюдава спад на доставките от 4.8%. При електроенергията той е минимален и възлиза на 1%. Увеличение се наблюдава единствено при дизеловото гориво, при което доставките бележат ръст от 6.8% между май 2014 и юни 2015 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *