Японската ядрена индустрия загуби доверие и трудно се възстановява

В близките дни се очаква първият рестартиран японски ядрен реактор да достигне пълната си мощност. Преди около две седмици Япония пусна наново един от блоковете в АЕЦ „Сендай“, който би трябвало да отговаря на новите правила за безопасност.

Островната държава спря поетапно всичките си 54 реактора след аварията в АЕЦ „Фукушима“ през 2011 година, която бе причинена от земетресение и последвало цунами. Сега около 25 електроцентрали са подали молби да подновят производството на ток, като всички те са изправени пред законови препятствия от страна на местните граждани.

Бившият председател на Агенцията за ядрено регулиране Сергей Цочев, който оглавяваше нашия регулатор по време на аварията във „Фукушима“, коментира за предаването „12+3“ по „Хоризонт“:

Това беше трудно икономическо решение и трудно политическо решение на японското правителство. Трябваше да бъдат проверени всички тези реактори, основно по отношение на екстремални външни въздействия, каквито са земетресения, цунами, ветрове и т.н. Трябваше да бъдат извършени и някои подобрения. Очевидно този път, за част от реакторите, е извървян.

Част от реакторите няма да бъдат пуснати отново. Основната причина са очакваните земетресения и цунами в районите, където са разположени, заради което за привеждането им в експлоатация, съгласно сегашните критерии за безопасност, биха били необходими огромни средства.

Регулаторът не е същият. След „Фукушима“ той беше сменен кардинално и бяха направени много сериозни реформи в тази сфера. Регулаторът дори не е единствената организация, която може да разреши повторното пускане на тези блокове. Системата в Япония предвижда много силна роля на местните власти, на общините включително.

Всъщност, освен техническите проблеми, които вероятно са решими за една част от централите, вторият проблем е и преодоляване на съпротивата на властите на местно ниво. Проблем е, че японската ядрена индустрия загуби общественото доверие след „Фукушима“ и това е нещото, което най-трудно се възстановява.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *