Добив доста под 100 кг/дка слънчоглед очакват експерти

Заради слабата тазгодишна реколта на маслодаен слънчоглед, олиото ще продължава да поскъпва, информират от браншовата организация на производителите на масла.

Според най-оптимистичните очаквания, това лято добивите ще са едва наполовина в сравнение с миналата година. Експертите обаче смятат, че може да се стигне и до загуба на 70-80 процента от реколтата, както и че добивът от декар ще бъде доста под 100 килограма от дка.

Производителите на олио се притесняват и от лошото качество на маслодайния слънчоглед тази година , което ще се отрази на цената на олиото в търговската мрежа, в резултат на по-високите производствени разходи за неговото добиване.

Маслобойните очакват изкупуването на суровината за добиване на олио да стартира с цена от над 500 лева на тон. За сравнение миналата година първоначалната цена беше 300 лева за тон и достигаше най-много до 320 лева за качествено семе в разгара на кампанията по изкупуването. При тази цена на суровината олиото ще тръгне от производителите с цени над 2 лева за литър, коментират браншовиците.

В област Монтана тази година площите с маслодаен слънчоглед са с 40 хиляди декара повече в сраенение с миналата година. Междуведомствените комисии вече са започнали проверка, с помощта на която ще се установи процентът на пропадналите заради сушата посеви, информират от областната дирекция „Земеделие и гори“-Монтана./

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *