Железниците ни стават телеком

Националната компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) ще създаде дъщерен телекомуникационен оператор. На заседанието си във вторник управителният съвет на дружеството реши до дни да бъде обявен публичен конкурс за избор на инвеститор и одобри правилата, по които той ще бъде определен.

Всички инвестиции за изграждане на оптичната мрежа на НКЖИ ще трябва да направи бъдещият партньор на компанията. По предварителни разчети става дума за около 100 млн. евро.

НКЖИ ще участва в създаването на бъдещата телекомуникационна компания с три неща – апорт на активи, труд и предоставяне на правото за ползване.

Решението на управителния съвет стана възможно, след като неотдавна компанията прекрати обявения преди това вътрешен конкурс за избор на инвеститор. За участие в него бяха поканени 7-8 чуждестранни и наши компании, сред които бяха имената на „Сименс“, „Алкател“, „Кейбълтел“, швейцарската „Амитело“ и др.

Предпочетохме да прекратим старата процедура, за да не ни обвинят в субективизъм при избора на партньор, заяви генералният директор на НКЖИ Антон Гинев.

Надявам се до края на седмицата или най-късно в началото на следващата новият конкурс да бъде обявен, добави той. Гинев не се ангажира със срок докога ще бъде изградена новата оптична мрежа, но изрази надежда това да стане „в най-скоро време“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *