Добра година за инвеститорите на европейските пазари

Инвеститорите на европейските пазари са регистрирали изключително добра година, сочи статистиката с приключването на настоящата 2006 година.

До голяма степен съдействие за това са оказали фактори като възстановяването на европейските икономики и значителното повишение на активността при сделките за сливания и поглъщания.

До 19 декември индексът MSCI Europe се повишил с 15%, сочат статистическите данни.

Значително по-голяма е доходността на щатските инвеститори, вложили парите си в индекса, следящ изменението на най-големите европейски пазари. Деноминиран в долари MSCI Europe се е повишил с 29% вследствие на поскъпването на еврото спрямо щатската валута.

Индексът MSCI Spain е нараснал с 30% в резултат на сделки по сливане и поглъщане, довели до повишение на акциите на енергийната компания Endesa с 60% от началото на годината до 19 декември.

Анализаторите са обаче относително консервативни за развитието на испанския фондов пазар на фона на значителното забавяне в сектора на недвижимите имоти в страната, което може да рефлектира негативно върху цялостното развитие на икономиката.

Значително повишение през годината са отбелязали и скандинавските индекси, като норвежкият се е повишил най-много – с 28% за посочения период.

Следващ по ръст сред основните европейски индекси е португалският основен индекс с повишение от 27% до 19 декември, а непосредствено след него се нарежда ирландският с 26% повишение за периода.

Датските акции са поскъпнали с 21%, подкрепени от изключително силното поскъпване на книжата на компаниите, произвеждащи енергия от алтернативни източници – средно със 116%, вследствие на усилията на страната за насърчаване на подобен род добив на енергия.

В Дания около 22% от потребяваната енергия се получава от електроцентрали, използващи вятъра като източник на енергия, на фона на едва 0.7% средно за света.

Сред най-добре представящите се датски компании е и най-големият пивовар в страната – Carlsberg, чиито акции нараснаха с 59%, подпомогнати от бурния ръст на бизнеса на компанията в Русия.

Добре се представят и фондовите пазари на най-големите страни в ЕС, като основният немски индекс DAX 30 e нараснал с близо 20% от началото на годината, а френският САС 40 е добавил близо 16% към стойността си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *