Ученици пишат на Кафади, пращат коледни картички за българките в „Джудейда“

5 минути мрак на Коледа

Кметове гасят лампите по призива на Борисов

Българските сестри в Либия чуха за втори път във вторник, че са осъдени на смърт

ФОГО АПБългария в мрак на Бъдни вечер. Осветлението в държавата ще спре за пет минути в неделя. Лампите ще угаснат в 19,00 часа. Така държавата ще изрази своята съпричастност към мъката на петте наши сънароднички, осъдени на смърт. Идеята е на столичния кмет Бойко Борисов. Той е твърдо решен да загаси уличните лампи и коледните украси в София. „Пратих писма на градоначалниците в страната да се присъединят към акцията“, заяви Бойко Борисов. Кметът на Пловдив Иван Чомаков с готовност прие предложението. „Нещо повече – каза той. – Аз ще призова пловдивчани да изгасят и лампите в жилищата си. Така ще покажем, че съдбата на медиците ни в Либия не ни е безразлична и сме съпричастни с протеста срещу несправедливите смъртни присъди.“ Чомаков съобщи още, че във всички пловдивски църкви по време на празничните служби ще има има и специален молебен за медсестрите.

Управникът на Пазарджик Иван Евстатиев също ще се включи в акцията. „Абсолютно съм съгласен с идеята на кмета на София и ще я подкрепя“, обяви той. И припомни, че вече има идея някои от коледните тържества в Пазарджик да бъдат отменени заради медсестрите ни в Либия.

Търновският кмет Румен Рашев още обмисля най-добрия вариант за отбелязване на недоволството от прочетените смъртни присъди в Либия.

Затова на Бъдни вечер или ще бъдат изгасени за кратко украсите в града, или ще намерят друг начин да покажат протеста си.

Бургас няма да се присъедини съм инициативата на Бойко Борисов. Управниците на морския град ще участват днес в протестния митинг заедно със студенти. В него ще се включи организираното шествие на цялата общинска администрация в подкрепа на медицинските сестри. Заради това светлините на Бъдни вечер няма да бъдат загасявани.

Заради смъртната присъда на медсестрите ще бъдат отменени училищните тържества в СОУ „Петко Славейков“ във Велико Търново.

Освен това всички деца са започнали подписка, с която протестират срещу присъдите, и след като я изпратят до всички останали училища. След като подписката бъде готова, учениците ще я запечатат с плик, за да я изпратят в Либия. Децата са започнали да рисуват и коледни картички, които също ще бъдат изпратени на медицинските сестри в затвора „Джудейда“.

Всеки ден трябва да се правят нови акции за подкрепа на българските медици в Либия, защото всяка една акция се отчита от либийската страна и се взема под внимание и от съда в Либия.

Това заяви френският граф Атанас Ванчев дьо Траси във Велико Търново. Графът, който по произход е българин и един от най-известните във Франция поети и преводачи, смята, че крайният изход за нашите медици няма да бъде смърт, но либийската страна ще иска големи компенсации от ЕС. Според Дьо Траси българките са невинни заложници в една сложна политическа игра, която Либия продължава да води.

Екип на „Стандарт“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *