Добра идея ли е да притежаваме акции и на Facebook, и на Twitter?

Първичното публично предлагане (IPO) на социалната мрежа Twitter скоро ще стане факт. Пазарните участници чакат с интерес листването на компанията на борсата. Редица анализатори вече яростно коментират каква ще бъде цената на акцията и стойността на компанията. Всеки се чуди – да купи ли акции на Twitter или не?

Друг по-интересен въпрос е дали е добра идея да инвестираме в книжа и на Facebook, и на Twitter. Експерти оценяват социалната мрежа на 20 млрд. долара. Но висока ли е тази цена и защо е толкова?

Редакторът в Bloomberg Кори Джонсън смята, че тя е логична, ако компанията трябва да покрие бързия растеж на продажбите и тоновете загуби.

Той придава съществено значение на рекламата, която вече преобладава в дигиталните медии. Много от рекламите в тях се осъществяват във Facebook, в Google и Twitter.

В същото време компанията на анализатора Браян Уейзър Pivotal Research Group понижи инвестиционната оценка за книжата на Facebook, защото счита, че те вече са надценени.

Цената на една акция на Twitter предстои да бъде определена.

Джим Рамели, анализатор в KeeneOnTheMarket.com счита, че Twitter ще се търгува около 28 пъти над продажбите при своето IPO.

„И LinkedIn, и Facebook се търгуваха около 20 пъти над техните приходи от продажби“, сравнява той. Рамели очаква, че акциите на Facebook ще пострадат, когато Twitter излезе на борсата, защото хората ще предпочетат да ги заменят с книжата на новата публична компания

Завесата над IPO-то на Twitter започва малко по малко да се вдига. Дали социалната мрежа ще се представи по-добре от конкурентите си, какъв бизнес модел прилага и как ще се опита да спечели от реклама – чуйте интересните и различни гледни точки на експертите във видео материала на Bloomberg!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *