Добра новина за българската икономика

Потреблението излиза от кризата. Вече можем да говорим за тренд. Оборотът на търговията на дребно без автомобили и мотоциклети нараства с 0.4% през август, след повишение с 1.0% през юли и нулево имение за юни.

На годишна база НСИ вече отчита ръст от 4.9% в сектора, като покачване на оборотите е регистрирано в почти всички икономически групи.

Данните показват, че вътрешният пазар започва да излиза от кризата на фона рекордно високите нива на спестяванията на населението. Това е изключително добра новина за българската икономика, като, ако тенденцията се запази, едно от основните причини за влошената икономическа конюнктура в страната – слабото потребление, ще бъде преодоляна, което дава надежди за засилване на растежа на икономиката и оттам повишаване на доходите на населението и спад на безработицата в България.

Освен това растящото потребление ще засили привлекателността на пазара за инвеститорите и ще доведе до по-големи постъпления в бюджета от косвени данъци, като ДДС.

През август 2013 г. спрямо предходния месец увеличение на оборотите се наблюдава в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 1.3%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия и в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с по 1.1%, в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 0.4%, и в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали – с 0.2%.

На годишна база увеличение има в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия – с 22.5%, в търговията на дребно с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия – с 10.9%, в търговията на дребно с разнообразни стоки – с 10.4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 3.2%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита – с 3.1%.

Намаление е регистрирано само в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника – с 5.4%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *