Данните за сектора на услугите в Китай подкрепиха долара

Доларът подобри позициите си спрямо йената в късните часове на азиатската търговия. Данните от сектора на услугите от Китай компенсираха опасенията относно евентуален дефолт на САЩ на фона на продължаващия вече втора седмица блокаж на щатското правителство.

USD/JPY дари сесиен връх от 97,19, за да се консолидира впоследствие на ниво от 97,01 йени за долар, отчитайки дневен ръст от 0,31 на сто.

Бизнес доверието в сектора на услугите в Китай забави растежа си през септември. Изследването е поредният сигнал, че втората по сила икономика в света продължава да набира трудно инерция след значителното забавяне.

Изготвяният от Markit и HSBC индекс на активността в сектора на услугите се смъкна до 52,4 пункта в сравнение с отчетените месец по-рано 52,8 пункта. Въпреки спада индикаторът все пак остана над границата от 50 пункта, която разделя експанзията от контракцията.

Управляващите в Пекин заложиха целеви растеж от 7,5 на сто за 2013 г., което би било най-слабият резултат в последните повече от 20 години. Представители на правителството обаче нееднократно подчертаха готовността си да приемат по-бавен растеж в опитите им да преструктурират икономиката. Основната цел пред Китай е да премине от силно зависима от експорта страна към водена главно от вътрешното потребителско търсене.

Отвън Океана президентътът Барак Обама повтори в понеделник тезата си, че е готов да преговаря с контролирания от републиканците Конгрес на САЩ по редица теми, в това число реформите в здравеопазването и енергийната политика. Въпреки това държавният глава подчерта, че двустранният диалог ще се случи само след подновяване на дейността на американската администрация.

Обама също така призова Конгреса да повиши лимита на държавните задължения преди 17 октомври – датата, на която според Министерството на финансите се бъде достигната 16,7-трилионната дългова граница.

Председателят на Камарата на представителите – републиканецът Джон Бейнър, заяви в неделя, че долната камара на Сената няма да подкрепи пълното възобновяване на дейността на правителството или увеличаването на тавана на дълга, освен ако демократите не се съгласят да ограничат разходите в Бюджет 2014.

Междувременно японската йената отстъпва и спрямо еврото, като EUR/JPY нараства с 0,24% до 131,62.

Пазарните участници ще очакват с интерес по-късно през деня представянето на глобалния общоикономически доклад на Международния валутен фонд World Economic Outlook.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *