Промишленото производство расте, строителството намалява

През август промишленото производство нараства спрямо юли с 0,9%. На годишна база се наблюдава спад от 2,4%, показват предварителни данни на Националния статистически институт (НСИ).

През август 2013 г. увеличение спрямо предходния месец е регистрирано в добивната промишленост – с 8,3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 1,9%, докато в преработващата промишленост е отчетено намаление от 0,4%.

По-значителен спад в преработващата промишленостсе наблюдава при: производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета – с 11%, производството на лекарствени вещества и продукти – с 10,8%, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти – със 7,5%, производството на хранителни продукти, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители – с по 6,3%. Ръст е регистриран при: производството на тютюневи изделия – с 13%, производството на електрически съоръжения – с 8,4%, производството на изделия от други неметални минерални суровини – със 7,8%, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло – със 7,3%.

На годишна база спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен в добивната промишленост – с 8 %, в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 6,1%, и в преработващата промишленост – с 0,7%.

По данни на НСИ през августстроителната продукциянамалявакакто на месечна, така и на годишна база съответно с 1 и 9,5%.

През август 2013 г. индексът на произведената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под равнището от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство намалява с 1,1%, а на сградното строителство – с 0,8%

На годишна база намалението на строителната продукция през август 2013 г., изчислено от календарно изгладени данни, се определя от отрицателния темп както при гражданското/инженерното, така и при сградното строителство, като е регистриран спад съответно от 12,3 и 7,2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *