Договори за 3 млрд. EUR са сключени по оперативните програми

До момента са сключени договори за над 3 млрд. EUR по оперативни програми, но плащания са в начален стадий. Разплатените средства са 71 млн. лв., което е малко над 0.9%, заяви директорът на дирекция Управление на средствата от ЕС при Министерство на финансите Боряна Пенчева.
Ако системите работят стабилно,средствата ще бъдат разплатени нормално, обясни Пенчева. Тя допълни, че ще се поискат отново междинни плащания от Брюксел. Според нея през 2010 г. могат да се загубят европейски средства, защото съгласно правилото n+3 парите, които ЕС е поел ангажимент да предостави на България за 2007 г., трябва да бъдат усвоени до края на 2010 г. Може да загубим 491 млн. EUR.

Съгласно регламента на страната ни са превеждани авансови средства за изпълнение на оперативни програми в размер на 630 млн. EUR за трите години от 2007 г. до сега. Тези пари трябва да бъдат върнати, ако до края на годината не получим положителна оценка от ЕК за системите за управление и контрол.
Националната стратегическа референтна рамка определя основните цели на политиката за развитие и приоритетите, които ще бъдат съфинансирани със средства от Структурните инструменти на ЕС за периода 2007-2013 г.
Главната цел на стратегическите инвестиции, финансирани от ЕС, е да се подкрепят инвестициите, необходими за икономическото развитие. Целта в развитието на България е до 2015 г. да стане конкурентоспособна страна-членка с високо качество на живот, доходи и социална чувствителност, обясни Пенчева.
Дългосрочната визия за България за програмния период 2007-2013 г. залага две цели – засилване на конкурентоспособността на икономиката и устойчив растеж и развитие на човешкия капитал, каза Пенчева.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *