Уволнената бивша шефка на НАП е купила апартамент за 0,5 млн. лв.

Бившата шефка на НАП Мария Мургина е придобила апартамент от 434 квадратни метра в елитния софийския квартал „Витоша“ за 501 хил. лв. през тази година, показва декларацията за имотното й състояние, публикувана в Сметната палата. На същия адрес е придобит и гараж от 30 квадрата за над 26 хил. лв.
В декларацията не е посочено с какви средства са купени имотите. На същия адрес притежава и парцел от близо половин декар, придобит през 1999 година. Оценен е на 30 хил. лв.
Мария Мургина притежава още два апартамента, които се намират в центъра на София – единия е на ул. Кърниградска, а другия на Стара планина, съответно 101 и 97 кв. мв. Те са придобити през 2002 г. и 1993 г. за 50 хил. лв. и 171 хил. лв. Мургина е собственик на ½ идеална част от имотите.
Притежава и имоти в гр. Бяла, Варненско. Освен това Мургина има влогове за над 64 000 лева. Мургина беше освободена от НАП през февруари.
Срещу нея има повдигнати три обвинения – за длъжностни престъпления, за невярна декларация до Сметната палата, и за оказване принуда на нейна служителка, обясни при разпита на бившата шефка на НАП през май наблюдаващият прокурор от Софийска градска прокуратура Маргарита Немска.
Мургина е нарушила е служебните си задължения, като е давала незаконосъобразни указания – разпоредила е да се разсрочат данъчните задължения на Валентин Захариев като физическо лице за 2006 г. По второто обвинение е оказала неправомерно принуда, като е заплашвала подчинена й данъчна служителка, за да скрие и унищожи данъчен ревизионен акт с констатирани нарушения.
По третото обвинение е декларирала неверни данни относно придобит от нея недвижим имот. Мургина е закупила земеделска земя в Созопол и го е вкарала в регулация, а го е декларирала пред Сметната палата като земеделска земя. „Определена е лека мярка за неотклонение – подписка, тъй като г-жа Мургина е с известна и установена самоличност, чисто съдебно минало, няма данни да се укрие или да извърши други престъпления, особено пък престъпления по служба, след като вече не заема този пост“, обясни прокурор Немска.
Ако обвиненията се докажат, за тях се предвиждат от 2 до 10 години затвор.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *