Масовото застраховане на кредити може да донесе неприятности на застрахователите

Масовото сключване на застраховки на кредити може да доведе застрахователните дружества до дългосрочни финансови неприятности. Това обяви на брифинг днес зам.-председателят на Съвета на директорите и изпълнителен директор на „Бул инс“ Стоян Проданов. „Застраховката на кредити е една опасна застраховка. Нашата политика е към внимателен подбор на клиентите, защото широкото масирано продаване на тази застраховка може да доведе до дългосрочни финансови неприятности“, посочи Проданов и припомни, че подобни застраховки доведоха до големи финансови затруднения и дори до фалит световни застрахователи. „Въпреки възможностите за моментни печалби и дял, „Бул инс“ няма да се възползва от тях, защото не сме краткосрочни оптимисти за подобряване на ситуацията.През 2009-та и 2010-та двигателят на тази застраховка ще бъде с нарушени параметри“, прогнозира Проданов. Той уточни, че компанията ще продължи да предлага продукта, но при детайлен анализ и прилагане на различни модели за оценка за отсяване на добрите клиенти. „Бул инс“ не вярва в дългосрочната перспектива на тази застраховка и затова ще я предлага и сключва изключително рестриктивно през следващите 2-3 години.
Петрозар Петков, председател на Съвета на директорите и генерален директор на „Бул инс“, коментира, че „застраховката има бум през декември м.г. и началото на тази поради това, че някои застрахователи направиха покрития с ретроактивна дата назад и застраховаха лошите кредити на определени банкови институции“. По този начин те генерираха премиен приход, който изведе тези дружества напред или вдигна имиджа им. Петков определи това като капитална грешка. Хубаво е да се инкасират премийни приходи по тези застраховки и е много страшно, когато банковите институции започнат да предявяват искове, каза още той.
Предполага се, че за 2009 г. лошите кредити в България ще надвишат 20% от всички раздадени кредити. Това са стотици милиони обезщетения, които застрахователите ще трябва да платят заради банките. Когато една банка има застрахователна полица, тя не заделя провизии за тези лоши кредити и това е един от ходовете на банките- да прехвърлят риска на застрахователите, обясни Петков. Той добави, че цифрата е извадена от анализи на МВФ за източноевропейския пазар и е потвърдена и от наши макроикономисти.
Застраховките на кредити е единственият продукт, който генерира бурен ръст в условията на криза (най-висок ръст на премийния приход на годишна база се отчита по застраховки „Кредити” –243,8 %). Причините за големия интерес към продукта са, че все повече българи са притиснати от страха да не могат да си плащате кредитите. Освен това безработицата оказва допълнителен натиск. Прогнозите са, че в условията на криза този ръст на застраховката ще продължи.
За четиримесечието на 2009-та брутните премии на бранша по тази застраховка възлизат на 9 419 291 лв. Лидер в сегмента е „Лев инс“, който генерира 6 442 357 лв. от всички премии. 1 975 808 лв. отчита БАЕЗ, 541 669 лв – „Армеец“.
Изплатените претенции до май т.г. възлизат на 3 090 549 лв. , от тях „Лев инс“ е платил 2 326 059 лв.
За 2008 година бруто записаните премии по продукта възлизат на 30 023 434 лв., а изплатените претенции – на 5 006 490 лв. „Лев инс“ държи 80,63% от пазара на застраховката през м.г.

финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *