Договорните фондове вече са 13 след четири нови лиценза от КФН

Четири нови договорни фонда получиха потвърждение на проспект от Комисията за финансов надзор, с което броят им достигна 13, съобщи проф. Милчо Стоименов, говорител на КФН на проведен днес брифинг в комисията.

Договорен фонд Капман Макс ще инвестира до 90% от активите си в акции на български компании, приети на регулиран пазар на ценни книжа, и до 50% в акции на чужди компании, приети на регулиран пазар на ценни книжа.

Консервативния фонд Ти Би Ай Комфорт има за цел да предпази инвеститорите от валутен риск. Той ще инвестира до 80% от активите си в ценни книжа, инвестирани, издадени или гарантирани от Държавата, в ипотечни облигации на български банки до 60% от активите, в корпоративни облигации до 60% от активите, в общински облигации до 50% от активите в чуждестранни дългови инструменти до 50% от активите и в български и чужди акции до 20% от активите.

Структуратата на портфейла на договорен фонд Ти Би Ай Хармония е като тази на Ти Би Ай Комфорт, но делът на акциите е 60% от активите.

ДСК управление на активи ЕАД получи разрешение да управлява договорен фонд ДСК Растеж. Структурата на портфейла му е следната: акции на български дружества приети за търговия на регулиран пазар до 80%, акции на чужди компании, приети за търговия на регулиран пазар, до 40%. Ценните книжа, издадени от българската държава или банкови влогове, могат да заемат до 60% от активите на фонда, ипотечни облигации на български банки и квалифицирани облигации на чужди банки мога да са с дял до 40% от активите.

Част от другите общо 11 групи активи, в които може да инвестира фондът, са акции на Инвестиционни дружества и други договорни фондове с дял до 30%, както и акции на компании неприети за търговия на регулираните пазар с дял до 10% от активите на договорния фонд.

Мариян Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *