Юристи: Данъчният кодекс пълен с грешки

51 страници са критиките към проекта

В новия данъчен кодекс има текстове, които са основа за извращения и корупция. Узаконява се злоупотребата и се нарушава конституцията. Това гласи становище на Консултативния съвет по законодателството, изпратено до председателя на парламента Георги Пирински. В съвета влизат светилата на българската юридическа мисъл. Част от текстовете на новия Данъчно-осигурителен процесуален кодекс вече са приети от парламента на второ четене. Но работата на бюджетната комисия по останалите текстове зацикли.

Седем текста от проекта не съответстват на конституцията, смятат експертите. Те посочват предвидената в кодекса възможност данъчните ревизии да се връщат три пъти, като всяка проверка започва отначало. Това нарушава чл 56 от конституцията относно правото на защита на гражданите и фирмите. Противоречие с конституцията е „безкрайна процедура по издаване на ревизионния акт“.

Юристите остро критикуват и текста, според който в бюджета на Националната агенция по приходите ще остават 25% от допълнително разкритите от нея постъпления в държавната хазна. 35% от тези пари пък ще отиват за допълнително материално стимулиране на служителите. „Това е узаконяване на злоупотребата с положението на Агенцията и е основа за извращения, спорове и корупционни практики. То е и една много неморална разпоредба“, пише в становището на съвета. Критиките към новия кодекс са написани върху 51 страници. Юристите не са съгласни дори с езика на проекта и използваните термини.

Новият кодекс трябва спешно да бъде приет, за да може от 1 януари да тръгне Националната агенция по приходите. Там ще се събират данъци и осигуровки. Международният валутен фонд настоява срокът да се спази. „Надявам се да не се стигне до загуба на приходи за бюджета, ако това не стане“, коментира шефът на мисията на фонда за България Ханс Фликеншийлд.

Според депутати от работната група по проекта предстоят много извънредни заседания на бюджетната комисия, за да може кодексът да е готов седмица преди Нова година. Според други парламентаристи срокът няма да бъде спазен.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *