Докато тъпите се наумуват, умните се нагладуваха

Светозар ГЛЕДАЧЕВ, финансов анализатор

Обявиха се резултатите от изследването PISA- 2012, което показва грамотността и базовите знания на учениците по математика и природни науки на 15-годишните. Т.е. не колко сме гениални, а как се овладяват средните знания, колкото да се наречеш грамотен човек. За запознатите и работещи в тази сфера нищо ново, но за другите – малко цифри.
Ние сме на 47-о място от 65 държави, или в последната трета на цивилизования свят. Пред нас са всички, за които се сетите, но мен най-много ме ядоса, че с малко, но пред нас са Кипър, Гърция, Турция, които смятаме за не много интелигентни или по-точно ние се смятаме за по-по най от тях. Но какво да кажем за Виетнам, които са на 17-о място, почти 30 места пред нас и практически не можем да ги достигнем никога. Още има хора, които помнят, че те бяха нашите “гастарбайтери”, които изгонихме, онези, който изядоха уличните котки на социализма. Едни хора много по-бедни от нас, преживели напалм и страшна война и “цялото милосърдие” на американската военна машина. Т.е същото е, ако след някое десетилетие ни изпреварят по знания внуците на талибаните от Афганистан. Образованието е една от най-болните, но и една от най-важните сфери на обществото. То създава бъдещето на България. Това ли ни чака? Опашката на света? Защото по тези резултати сме последните в Европа, както и по иновации и др. Разбирате ли защо и по доходи сме последни. Не може с незнаещи хора да създаваш наукоемки продукти, а само те имат висока принадена стойност. Искаме да създаваме научни паркове и “Силиконова долина”, но подготвяме неуки хора за общи работници, сервитьори и проститутки. Желанията нямат нищо общо с реалностите!

Тези резултати отразяват състоянието в образователната сфера през последните 20 години. Тя цялата е изградена на грешни основи. Ако една къща е с грешен проект, грешно изпълнение, няма значение вътре как е подредена. Колкото и да местим мебелите, колкото и да хвърляме пари за боядисване, тя е с грешна конструкция и при първото по-силно земетресение ще се срути. Трябва промяна на цялата “сграда”, а засега се предлагат само смяна на “завесите”, пребоядисване и други козметични реформи.

Вярвам, разбирате, че хората не са равни по знания и умения. Те генетично се раждат различни. Американски учени ни делят на четири основни категории, които са несъвместими една с друга, със заложени по рождение качества за определени сфери на живота. Няма да успееш да накараш хипопотама да лети, а орела да плува. Не всеки може да е професор, лекар или учен, както и не всеки може да работи добре с ръцете си, да е майстор, строител или добър работник. Само че нашата система на образование иска точно това. Всички задължително трябва да завършат 4 клас (не можеш да оставаш, няма двойки.) Тогава за какво да уча? Къде е стимулът? Още от старта на училището ти разбираш, че всичко ти се дава и подарява. Не учителят е важен, важен си ти, защото учителят няма да вземе заплата. Учителят е зависим, подчинен, роб. Резултатът – 30% от всички безработни са неграмотни. И така се продължава в по-горните класове. Колкото повече ученици, повече приходи (плаща се за ученик, не за резултат), по-високи заплати. Важно е количеството, а качеството не. И качеството пада, защото той до 4-и клас не знае да чете, та после ли ще се научи! А реалността досега – с мускули или силикон по-добре. Това е общественият модел на подражание – Златките и мутрата. От учение се става беден работещ.

Кой има нужда от такава система? Слабограмотните със средно образование масово едва свързват двата края с ниски и минимални заплати.

Затова заминават в ЕС, защото там неквалифицираният труд е в пъти по-заплатен, поради стандарта на живот. Резултатът – България намалява като население с най-бързи темпове в Европа. Къде е бъдещето на България? Ще си помислите, че квалифицираните и можещите остават тук? Не. Има една група от можещи деца, които учат с единствената цел да завършат в чужбина и 90% от тях там и си остават. Създават семейства, дом. Когато починат и родителите им, и те приключват с България. Техните деца само са чували, че мама и татко са родени там, в България, в една бедна и нещастна страна. И това ги кара да се чувстват горди и успели, че са се измъкнали от “блатото”. Те са със 117 точки повече от средните за България. Това е почти 30%, или едните изпреварват другите с 3 години в обучението. Цяла България изостава с 1 година не от водещите страни, а от средното за света. Все едно, че сме бавно развиващи. Но дори да вземем резултата на най-добрите в България, то той пак е по-нисък от средния на водещите страни. Изводът: Тази система “изпростява” и умните. Критериите падат.

В САЩ са най-добрите университети в света като цяло. В Класацията Топ 5000, 75% са техни. И сигурно няма Американски университет, в който да няма да учи българин. Вече почти няма такъв университет, в който да не преподават и български професори. Но всичките те развиват тяхната, не нашата система. Нашата загива, като “произвежда” неуки хора. При това с претенции. Но къде е грешна цялата конструкция? Идеалният и логически вариант е още от първи клас да се търсят и разделят знаещите от незнаещите, можещите от неможещите. Всяка група (клас) върви със скоростта на най-бавните. Ако не се разделят, всички закъсват и на никой не му е интересно в училището. “Школото” става “гадно”. На умните им е тъпо, на “тъпите” им е сложно. Резултатът – всички недоволни и равно неуки. Трябва ли да загинем, за да разберем, че системата е грешна? От седми клас да се профилират, кой ще учи занаят, кой ще учи висше, защото има акъл, ама и знания. България закъсва за кадри със средно специално образование. Дипломи има-кадри няма! Среднист, завършил преди 1989 г,. е по-знаещ и можещ от новозавършил висшист.
По сегашната система девалвираха всички ценности. Вече дипломите за висше не впечатляват никого. Някои даже отвращават, защото сегашните неуки с ниски резултати на тези PISA тестове са бъдещите висшисти без знания. Някои университети вече раздават дипломите на килограм. А ако имат връзки, са и бъдещите началници, управленци, депутати и министри. Не ги ли виждате? Т.е. каква е системата сега: В отбора по баскетбол взимаме всички с ръст от 1.5 м., а в отбора по спортна гимнастика чакаме постижения от тези с 2 метра. За щангисти тренираме слаботелесни, за боксьори – такива със забавени реакции. Затова и резултатът е такъв – плачевен. А истината е, че ние имахме система на образование, близка до най-добрите в света. От нашата се учеха много развити държави като Канада, която сега е на 15-о място, или разлика 32 места, с което показаха, че ученикът надминава учителя си, Виетнам и много други изпреварили ни страни. Не само в тази система се правят промени само за да се правят промени, но вече и да се прибират много пари. Така, заради едни пари сечем клона, на който седим всички. Системата деградира към по-лошо и лошо. Хитреците пак ще се спасят, но в други държави с много пари, като са ни ограбили преди това.

Ако мислите, че се дават малко пари за образование – грешите. По процент от БВП сме 8-ми в ЕС, равни с Германия, а по знания последни. Една система, каквато и да е тя, е добра, ако всеки си заеме мястото, за което е най-добър, и работи това, за което има най-добри качества. Така системата се прогресира, защото всеки е заинтересован, доволен, развива себе си и така развива и цялата система. Това значи най-умните да са на върха. Тези, с управленски качества, да управляват, а тези, с изпълнителски, да работят. Когато всичко се омеша, както у нас, става така, че кариеристът без качества да е на върха и бранейки мястото си, той не мисли да развива системата, фирмата, държавата. Той се пази, а това включва изчистване от по-способните, можещи и знаещи, защото те са заплахата, те са врагът. И те бягат, най-често в чужбина. Т.е. ръководителят не развива системата “ на вън”, а тя регресира, защото се “чисти” отвътре. От можещите. Всяка година напускат България 500 лекаря. Вече има глад за медицински кадри и сестри. Но само те да бяха.Всичко по-кадърно бяга, ако не е на възраст. Но когато те приключат земния си път. Какво ще стане? Ще има качествени специалисти, но повечето няма да могат да си го позволят. Старата образователна система, въпреки че се наричаше социалистическа, беше по-правилна, много по-вярна, защото произвеждаше по-качествени кадри и специалисти, което се доказа на практика. Тази е по- социалистическа по дух и изпълнение, защото прави хората равно неуки. Не развива способностите им, не им помага, а им пречи. И това се вижда от практиката и резултатите. Докато старата искаше да сме еднакво умни, тази ни прави еднакво тъпи. Тя не стимулира качеството и знанията. Ако тази е по-добра, то и резултатите щяха да са по-добри.

Да, ама не! Един Бил Гейтс или Стив Джобс могат да хранят цялата държава, поколения наред. Ако се бяха родили в България, нямаше да завършат средно. Трябва да се развиват различните, а не да се уеднаквяваме с простите. Българските гении избягаха и направиха кариери и пари в чужбина. Те са ни нужни, за да живеем добре, а ние ги гоним. Пак всичко е на обратно в България. Парите за образование потъват в пясъка. Тази система е по-социалистическа от “ социалистическата”. Ако искаме да се развиваме, трябва веднага да се сменят принципите и конструкцията на системата на образование, не да се правят козметични промени и да имаме за образец неработещи и проблемни такива. Какво от това, че са на развити държави. Практиката показва кой е прав. Утре вече ще е късно. То и вчера беше.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *