Цената на биткойн се срина

Миналия месец виртуалната валута биткойн превзе медийното пространство, след като цената му премина границата от рекордните 1000 долара за бройка.

Триумфът обаче бе краткотраен – стремглавият възход бе последван от стремглаво падане в стойността на дигиталната валута след като се разбра, че най-голямата китайска търсачка – Baidu, отказа да я приема, пише „Машабъл“.

Ходът на Baidu дойде като отговор на решението китайската централна банка да забрани на финансовите институции в страната да извършват финансови трансакции с биткойн.

Така цената на виртуалната валута, която на моменти се обменяше за 1200 долара за биткойн, спадна до стойности от около 700 долара. Нейните бурни флуктуации са онагледени на публикуваната от Blockchain.info графика, която можете да видите по-долу. На графиката са показани усреднените стойности на валутата, търгувана на различните борси за биткойн.

Днес биткойн става все по-популярно средство за извършване на интернет разплащания. Много компании и институции обявиха, че вече приемат виртуалните пари, за които мнозина все още смятат, че са средство за търговия с нелегални стоки като наркотици или оръжие. Така например с биткойн вече можем да платим семестъра си в университета или дори да си купим кола.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *