Докладът на ЕК трябва да служи като стимул положителното развитие да продължи

Зинаида Златанова, Ръководител на Представителството на Европейската комисия в България

Г-жо Златанова, какъв е Вашият прочит на междинния доклад на ЕК? Кое трябва да бъде откроено в него според Вас?

Зинаида Златанова:

Междинният доклад е кратък и фактологичен и се основава на наличната информация за ситуацията в страната. Междинният доклад отразява усилията, положени от отделните институции в България за времето след последния доклад от юли 2008 г. Тези усилия трябва да продължат, за да доведат до конкретни резултати през следващите шест месеца. Важно е докладът да служи и за стимул това развитие да бъде стабилизирано и разширено, така че България убедително да покаже, че съдебната й система е независима, стабилна и е в състояние да установи и санкционира конфликта на интереси, да противодейства на корупцията и организираната престъпност, и да защитава върховенството на закона.

Какво трябва да разбере обикновеният човек от междинния доклад? Опасявате ли се, че постоянните критики на Брюксел наред със спирането на средства от европейските фондове може да превърне българите в евроскептици?

Зинаида Златанова:

Трябва да не забравяме, че когато се вземаше решението за членството на България и Румъния в ЕС, Европейската комисия беше ясна – двете страни бяха на етап, в който присъединяването щеше да улесни и ускори реформите много повече, отколкото едно по-нататъшно забавяне. Работата не приключва в първия ден на членството, всички страни имат нужда от това да се запази инерцията за реформи.

Последното проучване на НЦИОМ от преди няколко дни показва, че 2 години след присъединяването 77% от българите одобряват членството на страната си в ЕС, като одобрението е най-високо сред младите хора до 30 годишна възраст. 84% от високообразованите са доволни, че страната им е станала член на ЕС. А в по-общ план – известно е, че евроскептицизмът е концепция, чиито аргументи лесно се приспособяват според нуждите на този, които я използва.

В България този доклад ще бъде прочетен през политическото говорене в контекста на предстоящите избори. Как ще коментирате публикациите, че българското правителство е лобирало докладът да бъде смекчен, за да не повлияе на предизборната кампания?

Зинаида Златанова:

Бих искала да наблегна на думата „сътрудничество“ в Механизма за сътрудничество и проверка. През последните шест месеца българските власти сътрудничеха много добре на Комисията като предоставяха информация и съдействаха на експертните мисии за проверка.

Комисията изготви настоящия доклад въз основа на факти и данни, предоставени от българското правителство, наблюденията на експерти, неправителствени организации и на държавите-членки. Стремежът беше документът максимално обективно да отрази състоянието на нещата и да актуализира картината за извършеното през последните шест месеца.

Коментира се обаче, че за правителството има значение дали летният доклад на Комисията ще излезе преди или след парламентарните избори. Можете ли да разсеете неизвестността по този въпрос?

Зинаида Златанова:

Комисията е задължена да изготвя доклади по Механизма за сътрудничество и проверка два пъти годишно. Българските власти не са обявили дата за провеждане на изборите за Народно събрание, така че нищо повече не може да се каже на този етап. Комисията не се меси в политическия живот на държавите-членки. Докладите, които изготвя, отразяват изпълнението на изискванията по показателите в Механизма за сътрудничество и проверка и не съдържат нищо повече и нищо по-малко.

България и Румъния вървяха заедно в предприсъединителния период, както и след присъединяването. Има ли характерни сравнения, които се налагат между двете държави?

Зинаида Златанова:

Въпреки че двата доклада се публикуват едновременно, намерението на Комисията не е да прави и да предизвиква сравнения. Двата доклада независимо отразяват ситуацията в двете страни. Комисията съзнателно се е въздържала да прави детайлна оценка на резултатите, постигнати по всеки от показателите. Причината е, че от последния доклад през юли 2008 е изминало твърде кратко време, за да могат от една страна България и Румъния да преодолеят регистрираните слабости, а от друга страна – Комисията да ревизира оценката си. През следващите шест месеца и двете страни трябва да покажат съществуването на независима и стабилна съдебна система и конкретни резултати в борбата с корупцията, измамите и конфликта на интереси. Предизвикателствата и очакваните мерки от всяка от двете страни обаче са индивидуални.

Защо в доклада не се споменават проблемите с еврофондовете и готви ли Комисията нов доклад по този въпрос?

Зинаида Златанова:

Днешният (вчерашният – бел.ред.) доклад дава актуална картина на ситуацията по отношение на Механизма за сътрудничество и проверка. Финансирането от европейските фондове е отделен процес и се управлява от други правила. Знаете, че в момента този процес в България се наблюдава от службите на Комисията.

Интервю на Агенция „Фокус“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *