Преглед на печата – 15.02.2009 г.

В политическия ни живот има идейна нищета, предупреди президентът Георги Първанов. Държавният глава изрази притеснението си, че дори и в световен мащаб няма идея, която може „да се открадне“ и да се приложи у нас. Според него в последните години се е загубил политическият дебат и той вече не е средство за решаване на проблемите на хората. Българската политика не просто не ражда идеи, а се е отказала да търси такива и навън, изтъкна Първанов. Президентът подчерта, че час по-скоро трябва да се потърсят новите цели и параметри на националната политика, за да се върне интересът на хората. Държавният глава потвърди тезата си в подкрепа на избори 2 в 1. Той обаче предупреди, че вече попадаме в „парламентарен цайтнот“ за промяна в конституцията, тъй като след нея трябва да се променят и изборните закони. Стремежът ни трябва да е към по-висока избирателна активност, а това е възможно само при едновременно провеждане на вота, обясни той.
Станишев се срещна с младите социалисти.
„Стандарт“:
БСП не се нуждаела от драгалевски месии
СОФИЯ. Във всички общини има обекти, които ще се строят по инвестиционната програма на кабинета. Това заяви вчера премиерът Сергей Станишев пред втората младежка среща на БСП „Епизод 2: Запознай се с нашите приоритети“. Премиерът обясни, че на Съвета на коалицията е имало сериозна дискусия, но трите партии са се обединили, че трябва да се харчат пари от гледна точка на ефекта, който ще се постигне. Вероятно има нужда от нови компютри, коли и по-добри условия за администрацията, но трябва да мислим за повече работни места, каза Станишев. По думите му България винаги е излизала от трудни моменти, когато хората са били обединени, и точно това е целта на срещата. По-рано секретарят на БСП по младежката политика Кирил Добрев обясни, че партията не се нуждае от „юпита от САЩ, месии от Драгалевци или екшън герои от Банкя“. В исторически план на нас винаги се е падала ролята на хамали, каза той. Всеки от 2500-те участници в срещата получи книжка с комикси, които представят идеите за развитието на страната. Те също трябва да бъдат раздадени на поне 20 приятели и познати. Книжките са илюстрирани с карикатури на премиера Станишев.
Ново находище на газ.
„Труд“:
Откриха газ за три години
Находище с 6 млрд. куб. м природен газ откри край с. Девенци, Червен бряг, американската фирма-концесионер „Дайрект Петролеум“. Според експерти количеството е шест пъти повече отколкото при нос Галата и двойно повече от капацитета на хранилището в Чирен. Колко точно са запасите ще стане ясно след около три месеца, когато приключи вторият сондаж.Според експерти обаче от Девенци можело да бъдат задоволени до 50% от нуждите на България от природен газ за 3 години.
„Открихме резервоар от газ и кондензат (вид лек нефт) на дълбочина 4100 м с висок потенциал. Нужно ни е време, за да го изследваме напълно. При всички случаи той ще окаже съществено влияние на националния ви газов баланс“, заяви президентът на компанията Едуард Ганделман вчера в Плевен. Откритият газ е с високо качество – 95% метан и голямо съдържание на кондензат.
Скандалът в НАП.
„24 Часа“:
Прокурор: Нека се страхуват от нас
Нека хората, които са били свързани с г-жа Мургина, да имат страх от прокуратурата. Тя ще стигне до всеки един от тях, заяви зам. градският прокурор Роман Василев пред „Дарик“ вчера. Той уточни, че се разследват 2 групи хора – бизнесмени по съмнение за данъчни нарушения и служители на НАП. (24 часа)
Паси и Грънчарова се ожениха.
„24 Часа“:
Предложи й в Африка, подписаха в Родопите
Eдин месец след като на плажа на африканския остров Занзибар направи предложение за брак, номинираният за генерален секретар на НАТО Соломон Паси получи заветното „да“, придружено с подпис, от министъра по европейските въпроси Гергана Грънчарова в затънтено родопско село вчера. Двамата пристигнаха с черен джип в 2 ч следобед в с. Стойките под връх Перелик, където бяха посрещнати пред общината от тълпа репортери и фотографи, очакващи ги там от ранни зори. Сватбата, обявена за конспиративна, допълнително разпали любопитството на медиите. Предната нощ представители на различни вестници обикаляха селата в района и прозвъняваха в кметствата на всички населени места в областта, за да разберат къде двамата известни политици ще се женят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *