Доларът без промяна след комбинацията от смесени икономически данни

Доларът остана почти без промяна срещу основните валути в четвъртък, след като смесени данни от бизнес проучването за Средния запад бяха компенсирани от думите на Бернанке в полза на още повишения на лихвите.

Във втория ден пред Конгреса Бернанке повтори оптимистичните си прогнози за американската икономика и предупреждението за рискове от по-висока инфлация. Изявлението затвърди очакванията за още повишения на лихвите и най-вероятно ще подкрепя долара през първата половина на годината.

Междувременно изследването на ФЕД-Филаделфия за бизнес условията в региона оказа слаба подкрепа на долара, въпреки силните данни. Индексът отчете най-висока стойност след август 2005 година и скочи до 15.4 през февруари след стойност от 3.3 в предходния месец. Причината за негативната реакция на пазарите е, че подиндексът за цените плащани от производителите излезе по-слаб и спадна от 44.9 до 30.5 в резултат на спада на цените на енергията. Слаб ценови индекс се счита за негативен за долара, тъй като намалява нуждата от повишения на лихвите.

Другите данни за американската икономика оповестени по-рано през деня бяха приети като позитивни за долара. Новото жилищно строителство в САЩ нарасна с 14.5% през януари и достигна най-високи стойности за последните 33 години в размер на 2.276 милиона жилища на годишна база. Основна причина за този растеж е необичайно топлото време за сезона. Заявленията за помощи за безработица обаче нараснаха с повече от очакваното до 297 000 в седмицата завършваща на 11 февруари, което е увеличение спрямо ревизираната за предходната седмица стойност от 278 000.

В четвъртък финансовият министър на САЩ Джон Сноу увеличи натиска си към Китай за допълнителна ревалвация на юана като изтъкна, че страната е отчела много слаб напредък по пътя към по-голяма гъвкавост. Сноу допълни, че ако юанът не промени стойността си на валутните пазари това ще доведе до определяне на Китай като валутен манипулатор. Забележките на Сноу бяха приети от пазарите като относително негативни за долара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *