Доларът в очакване на данните от индекса на потребителските цени

Доларът остана ограничен в тесен рейндж срещу основните валути по време на вчерашната търговия в очакване на данните за инфлацията, които ще бъдат изнесени по-късно днес. Стойността на индекса на потребителските цени ще даде насока по отношение на бъдещата монетарна политика на Федералния резерв.

Изнесените вчера съобщения от последното събрание на ФЕД показаха, че банката има готовност за още увеличения на лихвите, за да предотврати ценовия натиск. ФЕД обаче допълва, че се намира в близост до равновесните лихви. Като цяло пазарите вчера стигнаха до заключението, че най-вероятно ще има още две повишения на лихвите и очакванията са те да се покачат от сегашните 4.5% до 5% до средата на годината.

Доларът обаче среща трудности на валутните пазари, тъй като ЕЦБ също навлезе в цикъл на повишения на лихвите, а Японската централна банка е близо до края на петгодишната си политика на наводняване на пазарите с ликвидни средства. За момента консенсусът е, че в Япония лихвите ще бъдат повишени едва през следващата година и при това с малки стъпки.

При получаващия подкрепа от поведението на ФЕД долар, дилърите продават валутите, където перспективите са по-мрачни, и по-специално – новозеландския долар. Той спадна с повече от 1% срещу американския долар до 17-месечно дъно от 0.66. Мнението е, че той още ще пада, но мнозина не искат да го продават срещу зелените пари и предпочитат разпродажбите му в други валутни двойки, като например новозеландски долар-йена.

По време на азиатската сесия днес, доларът загуби 0.2% срещу йената и спадна до 118.46. Двойката обаче е стабилна и се търгува в рейндж между 117 и 119 през последните няколко седмици. Според неофициални информации на нивата под 119 доларът се разпродава от японски износители, а също така там са налице продажби и от страна на спекуланти, защитаващи опционни бариери.

Еврото също загуби позиции срещу йената и спадна през нощта от 141.40 до 141.20. Единната валута нарасна срещу долара от 1.1910 до 1.1925. След средата на декември най-популярната валутна двойка се търгува между 1.18 и 1.23.

Паундът остана почти без промяна на нива от 1.7455.

Доларовият индекс срещу шестте най-големи валути спадна от началото на годината с 0.7% до 90.50, след като се покачи с 13% през миналата година вследствие на увеличаващия се лихвен диференциал.

Днес в 15:30 часа излиза американският индекс на потребителските цени. Очакванията са за солиден растеж от 0.5% на месечна база. Що се отнася до основния индекс, който не включва волатилните стоки и е по-отблизо следен от икономистите, пазарите са настроени за стойности от 0.2% на месечна основа и над 2% на годишна база, което е горната граница за равновесие при ФЕД.

В коментар късно вчера президентът на ФЕД Далас Ричард Фишер заяви, че монетарната политика оттук нататък ще става все по-чувствителна към излизащите макро данни.

Поглед към йената показва, че въпреки задаващата се промяна при централната банка и излизането на Япония от 10-годишната дефлация, тя губи позиции, тъй като японските инвеститори продължават да купуват високодоходни валути. По-късно днес японското правителство ще публикува икономическия си доклад за февруари. Някои анализатори очакват при този доклад повишение на оценката за състоянието на икономиката.

EURUSD Close 1.1913 High 1.1943 Low 1.1891

Еврото вчера се търгуваше в рейндж, но най-вероятно консолидира преди да поскъпне. Първоначалната съпротива е върхът на 1.1977. Пробив на това ниво изправя единната валута пред препятствието на 1.2025. Следват 1.21 и 1.2150, които се явяват 50% и 62% корекция на спада 1.2321-1.1849. Само пробив на 1.21 ще спре низходящия от последните седмици натиск върху еврото.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *