Доларът в патова ситуация близо до 8- месечното си дъно поради страховете около дълга на САЩ

Доларът се търгуваше в рейндж близо до 8- месечното дъно спрямо основните валути във вторник, докато американските законодатели продължиха борбата да намерят решение на бюджетните и дълговите проблеми на страната, които потенциално биха могли да доведат до неизпълнение на задълженията, ако проблемът остане нерешен.

Спрямо йената, доларът се отдалечи леко от 2- месечното дъно, но после върна част от печалбите по време на нюйоркската сесия. Анализатори споделиха, че американската валута вероятно ще остане под натиск, докато проблемите във Вашингтон не бъдат решени.

Президентът Барак Обама заяви във вторник на говорителя на републиканците Джон Бейнър, че ще бъде готов да води преговори, след като правителството на САЩ отново поднови нормалният си начин на работа и се вдигне заплахата от неизпълнение на задълженията.

По време на пресконференция във вторник сутринта Бейнър поднови призива си към Обама да разговаря с него.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, се покачи с 0,1% до 80.000, оставайки недалеч от 8- месечното дъно на 79.627, достигнато в четвъртък.

С навлизането на частичното спиране на работата на правителството на САЩ във втора седмица и оставащите 9 дни, през които Конгреса трябва да увеличи кредитния таван, Обама заяви, че би приел краткосрочно увеличение, за да избегне изпадането в несъстоятелност на най-голямата икономика в света.

Конгресът трябва да постигне споразумение до 17 октомври, когато секретарят на хазната на САЩ Джак Люис заяви, че правителството ще свърши парите, с които плаща сметките си.

Доларът поскъпна с 0,3% до 97.35 йени, като преди това падна до 96.55 по време на азиатската търговия, което е и най- ниската му стойност от 12 август насам. След това той обаче се възстанови и продължи да се търгува над техническата подкрепа на 96.72 йени, представена от 200- дневната обикновена пълзяща средна. Доларът е спечелил 21% откакто двойката последно се търгуваше под тази стойност в средата на ноември 2012г.

Еврото бе на загуба от 0,1% до 1.3566 долара, отдалечавайки се от 8- месечния връх на 1.3645, достигнат в четвъртък. То реагира слабо на данните, показващи, че фабричните поръчки в Германия са спаднали неочаквано през август, макар трендът все още да предполага растеж.

Страхове, че правителството на САЩ може да изпадне в несъстоятелност тласнаха лихвените проценти на едномесечния правителствен дълг до най- високата им стойност от август 2011 до сега. Международният валутен фонд заяви, че изпадането в несъстоятелност не е вероятно, но може да има катастрофални последици.

По- късно днес от Фед ще публикуват протокола от срещата си миналия месец, когато банката шокира пазарите като реши да не започне намаляване на щатската програма за месечно изкупуване на облигации на стойност 85 млрд. долара.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *