Обама: Фалитът на САЩ е нещо безумно, катастрофално, хаос

Предвиждайки финансов хаос и икономически трудности, президентът Барак Обама предупреди американците, че ще пострадат, ако Конгресът позволи САЩ да изпаднат в неплатежоспособност по дълга си и посъветва да не слушат онези, които твърдят, че последиците са преувеличени, предаде Reuters.

На пресконференция, свикана спешно вчера в Белия дом, Обама отправи най-твърдото си предупреждение досега за рисковете, ако Конгресът не повиши тавана на американския дълг до крайния срок 17 октомври.

„Решение да се позволи действително фалит, според много бизнесмени и икономисти, би било, цитирам: „безумно, катастрофално, хаос“. И това са някои от по-учтивите думи. Уорън Бъфет сравни фалита с ядрена бомба, оръжие, прекалено ужасно, за да бъде използвано“, добави президентът.

Обама заяви също, че освен непосредствената вреда, има и по-широки опасности за бъдещите президенти и за демокрацията. „Не става въпрос само за мен. Това засяга и моите приемници на поста, от която и партия да са. На тях също не бива да им се налага да плащат откуп на Конгреса, за да си свърши работата. Трябва да сложим точка на това“, заяви президентът. Републиканците, стремящи се да използват силата си, за да
принудят Обама да ореже разходите или да ограничи обсега на Закона за достъпната здравна грижа, намекват, че отрицателните последици от банкрут по дълга са преувеличени, предава БТА.

Обръщайки се към широката аудитория чрез медиите вчера, президентът се постара да обори идеята, че ефектът би бил мимолетен.

„Става дума за надеждността на САЩ, за тежестта на думата ни, за доброто ни име. Това е реално“, каза той.

Обама призна, че е в неизгодна позиция в пи-ар битката, понеже моли законодателите за „повишаване на лимита на дълга“ – „мръсна дума“, която избирателите отъждествяват с разрешаването на по-голям дълг. „Не става дума за повишаване на нашия дълг.

Това не добавя нито цент към дълга ни“, увери ги той. По-нататък президентът ги предупреди, да не вярват на хората, които отричат, че фалитът е нещо реално, и обрисува смущаваща картина на последиците – пенсионните спестявания и стойността на домовете на американците ще се стопят, а лихвите по жилищните ипотеки и студентските заеми ще скочат. „Ще има и значителен риск от много дълбока рецесия в момент, когато все още изкачваме пътя за излизане от най-лошата рецесия на нашето време“, добави Обама.

Президентът явно целеше да накара американците да се почувстват в същото затруднено положение, в което републиканците са поставили него и страната, търсейки политически отстъпки и заплашвайки с банкрут, ако той не се подчини.

„Вие нямате шанс да се обадите в банката си и да кажете: „Няма да платя ипотеката си този месец, ако не прибавите нова кола и Xbox“, обясни той.

Проучванията на общественото мнение показват нарастваща обществена загриженост от безизходицата, като на републиканците се пада малко повече от вината. Анкета на Reuters вчера установи, че делът на американците, разтревожени от спирането на финансирането на правителството, е нараснал до 75 процента от 66 процента миналата седмица. Делът на онези, които обвиняват републиканците, се е увеличил от 26 процента на 30 процента, а на обвиняващите Обама и демократите – от 18 на 19 процента. Демократите внесоха вчера в Сената законопроект, който да повиши възможността на правителството да взема заеми достатъчно, за да изкара 2014 година.

Техен представител заяви за Reuters, че се надяват да съберат 60-те гласа, необходими за преодоляване на процедурните пречки в 100-членния Сенат и да го прокарат без прикачени поправки, въпреки че не включва съкращаване на дефицита. Но републиканецът Джон Маккейн, за когото демократи се надяваха, че ще даде гласа ис в подкрепа на „чистия“ законопроект, отказа пред репортери да го подкрепи „Отговорът е преговори“, заяви той.

Междувременно Обама ще номинира заместник управителя на Федералния резерв Джанет Йелън за следващ управител на централната банка на САЩ, съобщи представител на Белия дом, потвърждавайки новината, разпространена първо от WSJ вчера. Ако бъде утвърдена, Йелън ще смени на поста Бен Бърнанке, чийто мандат начело на Федералния резерв приключва през януари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *