Доларът заплашва света с нова криза

Докладът „Глобалният доларов кредит: връзки с американската монетарна политика и ливъридж“ за първи път е публикуван от Банката за международни разплащания през януари, но неговото значение нараства с всеки изминал ден.

Данните сочат, как нулевите лихвени нива на Фед и мерките за количествени улеснения са наводнили развиващите се пазари с доларова ликвидност. Проблемът е толкова голям, че заплашва да потопи света в нова глобална финансова криза.

Компаниите, инвеститорите и правителствата в Азия и Латинска Америка са напълнили портфейлите си с долари назаем, при извънредно ниски лихвени нива. Сега, когато паричният цикъл се обръща, а доларът поскъпва в очакване централната банка на САЩ да започне да повишава лихвите си, всички те са заплашени.

Противно на общоприетото схващане, светът днес разчита на долара в по-голяма степен, откогато и да е било. Кредитите в щатската валута, раздадени извън САЩ, възлизат на повече от 9 трилиона долара, спрямо около 2 трилиона в началото на века.

Огромна част от тези средства са дължими от развиващите се азиатски икономики. Техният частен и държавен дълг, деноминиран в долари, се е удвоил от последната финансова криза през 2008 г., нараствайки до 4.5 трилиона. Сумата включва и активите на банките замаскирани на такива места като Лондон, Цюрих или на Каймановите острови.

В резултат светът е извънредно чувствителен към курса на долара и лихвените нива на Фед. Според Банката за международни разплащания всяка промяна на тези два фактора се отразява незабавно на цените на активи за 5 трилиона долара.

Доларовият индекс DXY се повиши от юли насам с 24%, бележейки най-бързия си скок от средата на 90-те години на XX век, като днес достигна рекордните 100.06 пункта.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *