Франшиз – сами да си плащаме щетите

Възможно ли е застрахователите да ни накарат сами да си плащаме щетите?

Такъв вариант има, ако е предварително посочено в договора, но не трябва да се бърза. Законът позволява клиентът да плати част от щетата, ако е заложено в договоракато самоучастие или т.нар. франшиз. Той е много слабо развит у нас, но на европейските пазари е честа практика. Представлява предварително договаряне със застрахователя, че ние ще платим една част от парите, необходими за поправяне на щета, а в замяна компанията ще ни направи отстъпка от цената на премията.

Например – трябва да платим 400 лв. за имуществена застраховка на дома ни идоговаряме да поемем 10% от щетите. При този случай цената на премията щe намалее със същия процент и ще стане 360 лв. Ако след време в дома ни има пожар,за което трябва да се платят 3000 лв. обезщетение, заради франшиза ще платим 300лв. от тях., останалите ще поеме застрахователят.

По този начин се намалява цената на премията и застраховащият има по-голямагрижа за имуществото си.По данни на застрахователните компании в България , ние сме единствената страна в Европа, в която такава договорка не се възприема към момента от повечето клиенти и интереса е достта нисък.

Франшизът може да е договорен като процент от застрахователната сума (това егорната граница, до която се плаща обезщетение), от стойността на имуществото (автомобил, производствена сграда,жилище и т.н.) или от щетата. Той може да бъде и абсолютна сума – например щети до 300 лв. се покриват от нас, а застрахователят плаща само за по-големите над тази цена.

При всички случаи обаче, за да действа франшизът, трябва да е писмено разписан вдоговора ни. Не може застрахователят да го наложи едностранно, ако няма нашетосъгласие. Дори и застраховател да ни заяви, че няма да ни покрие малка щета, без да имаме франшиз, това няма да е законно.

По статията работи Венелин Йорданов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *