Доларът и йената поскъпнаха

Доларът и йената поскъпнаха, след като инвеститорите потърсиха сигурност преди оповестяването на корпоративните отчети за второто тримесечие. Довечера корпоративният сезон стартира с резултатите на производителя на алуминий „Алкоа“. Стерлингът отчете понижение, след като правителствен доклад за индустриалното производство показа по-слаби резултати от прогнозираното.
По-време на сутрешната търговия вчера еврото поскъпна до близо 1,40 долара, след като изненадващото фабричните поръчки в Германия показаха силно повишение. През май те нарастват с 4,4% спрямо предходния месец докато инвеститорите очакваха повишение само с 0,5%. На годишна база спадът се забавя до 29,4%, докато анализаторите предричаха 31,2% спад. През месец май понижението бе 37,1%. По-късно евро/долар отново поевтиня до 1,39.
Стерлингът поевтиня до 1,6116 долара след като индустриалното производство се понижи с 0,6% през май спрямо очакван ръст от 0,2%. Спрямо година по-рано то се понижава с 11,9% докато пазарните участници очакваха понижение с 11,3%.
Австралийският долар поевтиня с над 1% до 0,7895 спрямо зелените пари, след като Централната банка на Австралия остави основния лихвен процент без промяна на ниво от 3,0%. Въпреки това врататакъм ново понижение на лихвата бе оставена отворена и това доведе до спад на националната валута.
Днес ще бъдат публикувани данни за брутния вътрешен продукт на Еврозоната за първото тримесечие на тази година. Анализаторите очакват предварителните данни да бъдат потвърдени и той да се понижи с 2,5% спрямо предходното тримесечие и с 4,8% спрямо година по-рано. Също днес ще видим и отчета за индустриалното производство в Германия за месец май. Спекулантите залагат на ръст от 0,6% спрямо предходния месец и понижение от 20,0% на годишна база.
Златото поскъпна слабо по време на вчерашната търговия след спекулации за евентуално поевтиняване на долара, което повиши търсенето на ценния метал като алтернативна инвестиция. Фючърсите със срок на доставка месец август се повишиха с 4,80 долара или 0,5% до 929,10 долара за тройунция. Цената за незабавна доставка се понижи с 18 цента до 924,77 долара по време на търговията в Лондон.
Петролът поевтиня до шест седмичен минимум предвид очакваното от инвеститорите повишение на петролните запаси в утрешния правителствен доклад. Запасите в САЩ на горива нарастват, след като рецесията понижи търсенето им. Цената на петрола се понижи с 14% от достигнатия максимум с края на юни от 73,30 долара за барел. Цената на фючърсите със срок на доставка месец август се понижи с 1,12 долара или 1,7% до 62,93 долара за барел, като това е най-ниската му стойност от 26-ти май насам. Понижението на цената ескалира, след като Американският петролен институт докладва, че запасите от бензин в САЩ нарастват със 767 хиляди барела през изминалата седмица до 212,4 милиона барела. Сортът брент, търгуван в Лондон, поевтиня с 82 цента или 1,3% до 63,23 долара за барел.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *