Доларът падна до най-ниското си ниво за тази година

Американският долар падна до най-ниското ниво за 2009 година спрямо валутите на шестте основни търговски партньори на САЩ. Причината за това е оптимизмът, че икономическото възстановяване е все по-близо, а това редуцира значително търсенето на зелените пари като убежище срещу пазарна нестабилност.
„Ясно е, че икономиката се възстановява“, заявява анализаторът на Deutsche Bank Адам Бойтън. „Бен Бернанке дава ясни сигнали, че има стратегия за промяна на политиката, но няма да я използва скоро. Това вероятно се разглежда като негативен сигнал за долара“, смята специалистът, цитиран от Bloomberg.
За последния месец американският долар отстъпи с 1,6 на сто спрямо еврото до 1,4257 EUR/USD. В края на миналия месец двете валути се разменяха по курс 1,4033 долара за едно евро. За същия период зелените пари отстъпиха с 1,7 на сто спрямо йената до 94,68 йени за долар.
Доларовият индекс, който измерва движението на американската валута спрямо кошница от шест парични единици – еврото, британската лира, йената, шведската крона, канадският долар и швейцарския франк, се смъкна с 2,3 на сто за месеца, отстъпвайки до най-ниското си ниво от 18 декември насам при 78,22 пункта.
Само вчера доларът потъна с 1,3 на сто спрямо еврото, регистрирайки най-рязкото си отстъпление за изминзлия месец, след като статистическите данни показаха по-слаб от очакванията спад на американската икономика през второто тримесечие на годината.
Най-слабо за изминалия месец американският долар се представи срещу канадския си съименник. Зелените пари се сринаха с цели 7,9 на сто, като основната причина за това станаха ръстовете на фондовите борси и завишеното търсене на петрол.
Канадската валута достигна до 1,075 канадски долара за един американски в средата на миналата седмица, когато цената на петрола се доближи до 70 долара за барел. В крайна сметка двете валути приключиха месеца при ниво 1,078 USD/CAD.
Важен сигнал за американската икономика ще бъде даден на пазарите следващата седмица, когато министерството на труда в САЩ ще публикува данните за безработицата за последния месец. Очакванията са икономиката да е закрила още 325 хил. работни места, след като през юни бяха съкратени 467 хил. позиции.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *