Доларът поевтиня след спада на китайските акции

Щатският долар се задържа близо до 2- седмично дъно спрямо кошница от валути в понеделник, след като най- големият спад на шанхайската борса за последните 8 години предизвика търсене на по-безопасни валути, като същевременно силни икономически данни подкрепиха еврото.

Китайските акции изгубиха 8,5%, тласкайки европейските акции с 1% по- ниско, а американският индекс S&P 500 достигна най- ниската си стойност за последните две седмици. Събитието накара търговците да се насочат към еврото, както и към безопасните японска йена и швейцарски франк.

Доларът достигна и 2- седмично дъно спрямо йената на 123.01, като последно се търгуваше на загуба от 0,4% за 123.50 йени.

Еврото също така бе подкрепено и от оповестяването на силни икономически данни.

Германският индекс за бизнес активността на IFO нарасна до 108.0 през юни, надминавайки значително очакванията за спад до 107.2.

Други данни показаха, че поръчките на капиталови стоки, несвързани с отбраната, са нараснали през юни. Доставките на основни капиталови стоки обаче са намалели с 0,1%. Тези доставки се използват за изчисляването на разходите за оборудване при измерването на БВП.

Пазарът ще следи отблизо заседанието на Фед на 28-29 юли, за да види, дали политиците ще дадат повече яснота относно предстоящото повишаване на лихвения процент. Нарастващите очаквания, че първото увеличение ще бъде през септември, бяха основен фактор за силата на долара през последния месец.

Щатската валута бе на загуба от 0,43% спрямо швейцарския франк на 0.9583.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, последно бе на загуба от 0,80% до 96.461.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *