Новият спад на цените на петрола отложи проекти на стойност 200 млрд. долара

Големите енергийни групи в света са отложили разходи за нови проекти на стойност 200 млрд. долара в спешен ход по съкращаване на разходите, насочен към защита на дивидентите на инвеститорите на фона на повторните спадове на цените на петрола през тази година, пише в свой анализ Financial Times.

Разпродажбите на петролния пазар са съпътствани от по-широкия спад на цените на медта, златото и другите суровини, който изпрати стоковия индекс Bloomberg Commodity Indexдо 6-годишно дъно предвид опасенията за слабия икономически растеж в Китай и глобалния ръст на доставките.

Спадът в цените на суровия петрол от миналото лято насам доведе до отлагане на 46 големи газови и петролни проекта с 20 млрд. барела петролен еквивалент в резерв – повече, отколкото всичките доказани залежи в Мексико според данните на консултантската компания Wood Mackenzie.

Сред компаниите, отложили свои големи производствени планове, са британският гигант BP, англо-холандската Royal Dutch Shell, базираната в САЩ Chevron, норвежката Statoil и австралийската Woodside Petroleum.

Анализ на норвежкия консултант Rystad Energy от май показа, че проекти за 118 млн. долара са били оставени в изчаквателен режим, но изследването на Wood Mackenzie показва значително по-голяма цифра.

Спадът на цената на петрола сорт Брент, достигнал повече от 50% от изминалата година, бе предизвикан от решението на ОПЕК да не намали продукцията на фона на пренасищането на предлагането в САЩ и по-слабото от очакваното търсене. След стабилизирането през март цените на петрола се сблъскаха с нов натиск, като Брентът отстъпи под 55 долара за барел през този месец – понижение от 20 на сто спрямо 5-месечния връх, достигнат в началото на май.

Повече от половината от резервите, които са оставени в режим на изчакване, лежат на хиляди метри под морето, включително в Мексиканския залив и край Западна Африка, където техническите изисквания на извличане на суров петрол тласнаха нагоре разходите по проектите.

Канада е най-засегнатият регион, като на територията на страната има набелязани за разработване залежи от 5,6 млрд. барела. Почти всички от тях са в т.нар. петролни пясъци.

Shell, която смая енергийната индустрия с офертата си на стойност 55 млрд. паунда за BG Group през април, ще обяви през тази седмица още по-големи съкращения на капиталовите си разходи, ревизирайки надолу последната си прогноза за свиване на разходите си с 33 млрд. долара.

Френската Total пък се очаква да разкрие, че е успяла да постигне по-големи икономии от очакваното преди само няколко месеца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *