Доларът поскъпва срещу йената преди производствените данни

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

В понеделник американският долар поскъпва спрямо японската йена за трета поредна сесия и вече се върна на най-високите си стойности за последните четири седмици благодарение на оптимистичните прогнози преди днешните данни за производството в САЩ и по-добрата перспектива за ограничаване на печатането на пари от страна на Федералния резерв.

Последните данни от Япония също работят срещу йената и в подкрепа на американската валута. Настроенията сред японските производители са най-добри за последните две години, което пречи на йената да поскъпне заради качеството ѝ на валута убежище.

Двойката USD/JPY се търгува с 0,3 на сто повишение в цените около 99,50, което е най-високото ниво от 5 юни насам. В същото време йената и доларът губят позиции спрямо еврото. Двойката EUR/USD е в стойностите около 1,3020, но все още остава критично близо до дъното при 1,2984 след доларовото рали на 26 юни.

Според предварителните прогнози индексът на института ISM, измерващ състоянието на производствения сектор в САЩ, се очаква да нарасне днес до 50,5 пункта за месец юни от 49 пункта за предходния период. Ако това се потвърди, индексът отново ще се върне в положителната зона, тъй като границата при 50 е разделителната линия между растежа и свиването на производството.

Малко по-рано днес японският индекс Tankan, който е показател за настроенията сред големите производители в страната, отчете повишение от 4 пункта за второто тримесечие от -8 за предходния период. Това е най-високото ниво от месец март 2011 г., а всички стойности над 0 са сигнал за подобрение в производствения сектор.Еврото е под натиск след последните коментари на представители на Европейската централна банка, които намекнаха за прилагане на нови антикризисни механизми при необходимост. Една от мерките на ЕЦБ в тази посока бе намаляването на основния лихвен процент през месец май на текущото рекордно ниско ниво от 0,5%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *