Париж иска временно спиране на търговските преговори между ЕС и САЩ

Франция иска временно прекратяване на преговорите за зона за свободна търговия, които трябва да започнат между Европейския съюз и САЩ, заради подозренията за американски шпионаж срещу ЕС, съобщи “ Франс прес“, цитирана от БТА.
„Не става въпрос за спиране на преговорите за свободна търговия, но ни изглежда по-разумно да ги прекъснем временно, за петнайсетина дни, за да се избегне всякаква полемика и да имаме време да получим исканата информация“ заяви говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем. Преговорите са насрочени за 8 юли във Вашингтон.
Германският канцлер Ангела Меркел обаче се обяви за започване на преговорите на 8 юли, каза нейният говорител Щефен Зайберт.
„Европейската комисия иска да започне преговорите на 8 юли и германското правителство я подкрепяме в това. Ние желаем този договор за свободна търговия и искаме те да започнат сега“, добави говорителят.
По-рано Европейската комисия заяви, че започването на търговските преговори между ЕС и САЩ не трябва да бъде засегнато от случващото се.
През уикенда германското сп. „Шпигел“ съобщи, че ЕС е сред „мишените“ на американската Агенция за национална сигурност (NSA), обвинена в шпиониране на глобалните електронни комуникации в рамките на програма Prism. Списанието се позовава на поверителни документи, до които е получило достъп отчасти благодарение на бившия американски консултант на NSA Едуард Сноудън, който е в основата на разкритията за Prism.
Френският президент Франсоа Оланд призова ЕС да заеме обща позиция за твърденията, които според него заплашват преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ.
Литва, която пое ротационното председателство на ЕС в понеделник, заяви, че обвиненията не трябва да пречат на двустранните отношения и най-вече на преговорите по споразумението

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *