Доларът поскъпна до 3,5-годишен връх спрямо „австралиеца“

Щатският долар поскъпна до двумесечен връх спрямо еврото, стимулиран от по-добрите от очакваното данни за икономиката на САЩ. Публикуваните в петък правителствени доклади засилиха мненията, че възстановяването на най-голямата икономика в света набира скорост въпреки заявката на Федералния резерв за свиване на стимулите.

EUR/USD спадна до 1,3517 – най-ниското равнище от 25 ноември насам. Впоследствие двойката затвори сесията с отстъпление от 0,58% до 1,3539. На седмична база единната валута поевтиня с 0,94% спрямо зелените пари.

Правителствените данни показаха, че индустриалното производство в САЩ е нараснало с 0,3% през декември, разширявайки се за пети пореден месец.

Отделен доклад показа, че първоначалните заявки за жилищно строителство в страната са се смъкнали с 9,8% през миналия месец, надхвърляйки пазарните очаквания за спад от 8,3 на сто.

Еврото от своя страна бе под натиск поради опасенията, че ниската инфлация може да подтикне Европейската централна банка да облекчи допълнително гъвкавата си парична политика, за да запази крехкото възстановяване в региона.

Доларът се търгуваше с минимално изменение спрямо йената. USD/JPY отстъпи до сесийно дъно от 104,20 в петък, за да затвори впоследствие търговията с лек спад от 0,02% до 104,31. На седмична база двойката добави 1,17%.

Зелените пари поскъпнаха до 0,9120 швейцарски франка – най-високото равнище от 9 януари, за да приключат сесията при ниво от 0,9100 с ръст от 0,60% за деня. По този начин седмичните печалби на двойката се разшириха до 1,20%.

Същевременно паундът поскъпна спрямо долара в последния ден на миналата седмица, след като данните показаха, че продажбите на дребно във Великобритания са нараснали с 2,6% през декември. Месечният темп на растеж бе най-бързият за последните девет години. Анализаторите очакваха ръст от едва 0,4%.

GBP/USD нарасна до сесиен максимум от 1,6310 – най-високото равнище от 14 януари, за да затвори впоследствие с покачване от 0,42% до 1,6420. За седмицата двойката добави 0,20 на сто.

Австралийският долар приключи седмицата при 3,5-годишно дъно спрямо зелените пари след слабите данни за заетостта в четвъртък. Правителственият доклад увеличи вероятността централната банка да намали лихвените проценти, за да укрепи икономиката.

AUD/USD удари дъно от 0,8764 в петък – най-ниското равнище от юли 2010 г. Впоследствие двойката затвори търговията на ниво от 0,8779 при дневен спад от 0,46 на сто. Слабата петъчна сесия разшири загубите на австралийските пари до 2,96% на седмична база.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *