Доларът продължава да доминира на валутните пазари

Инвеститорите купуват зелените пари преди заседанието на Федералния резерв на 16 и 17 септември в очакване, че централната банка може и да сигнализира по-ранно повишение на лихвите. Доходността по облигациите се нагоди към тези шансове и в момента двугодишните книжа не са далеч от тригодишния връх от юли на 0.59%.

Растежът на тази доходност и повишената волатилност навредиха на високодоходните валути. Австралийският долар слезе до ново шест месечно дъно от 0.9066, въпреки данни през нощта показали, че заетостта в страната се е увеличила с рекордни стойности през август. Новозеландският долар падна до седем месечно дъно от 0.8161, докато канадския долар отчете пет месечни най-слаби стойности при 1.1059.

Еврото и паундът бяха по-стабилни като се търгуват изключително върху домашни фактори. Опасенията за разпадане на Великобритания доведоха стерлинга до обезценка от над 2% през последните две седмици. Той удари 10-месечно дъно от 1.6052 в сряда, но се оттласна и днес е на 1.6235. Отчасти подкрепа оказа ново проучване показало, че привържениците на запазването на Шотландия във Великобритания отново имат незначително предимство само една седмица преди референдума за независимост в Шотландия.

Еврото е на 1.2920 срещу долара и над 14-месечното дъно от 1.2859 от вторник дошло след изненадата от миналата седмица, когато ЕЦБ обяви нов рунд от монетарни стимули. Публикувани вчера коментари показаха, че вицепрезидента на ЕЦБ Витор Констанцио предпочита ЕЦБ да не бъде принуждавана да харчи милиарди евро купувайки правителствен дълг, процес познат като количествени поощрения, но в същото време не го и отхвърля.

Златото поевтиня до дъната от началото на годината

Златото падна до ново седем и половина месечно дъно днес и е на път да отчете най-слаба седмица за последните три месеца. Причините са силния долар и спадналото напрежение в Украйна, които намалиха търсенето на сигурност в метала.

Зелените пари са силни благодарение на солидните икономически данни и очакванията, че Федералния резерв може и да повиши лихвите по-рано от очакваното. В същото време украинския президент заяви тази седмица, че Русия е отдръпнала по-голяма част от войските си, което увеличи шансовете за мир след петте месеца конфликт, който доведе до смъртта на над 3000 души.

Жълтият метал слезе на 1234 долара за тройунция като по-рано падна и до 1232 долара, което е най-ниско ниво след края на януари. Силният долар и по-високата доходност по облигациите пречат на златото през цялата седмица, а тези насрещни ветрове ще продължат и в бъдеще.

Златото спадна с 2.7% за седмицата, което до момента я прави най-слабата след тази, която завърши на 30 май. Слабият интерес на инвеститорите се отразява и при най-големия фонд за търговия със злато в света SPDR Gold Trust, чиито активи спаднаха в четвъртък с 0.32 тона до 788.40 тона злато.

Според специалисти негативните движения са се увеличили и убедителен пробив под 1232 долара може да отведе цената на златото в посока 1180 долара.

Слабостта на златото повали и другите благородни метали. Среброто слезе до 14-месечно дъно и отчита осма седмица на спад през последните девет седмици. Платината е на най-ниски нива след декември и отчита най-слаба седмица след април. Най-зле се представя обаче паладиума, който тази седмица се обезцени със 7%. Това е неговата най-голямата седмична загуба след юни 2013.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *