Държавата ще ограничава помощите за майки студентки

Заради злоупотреби социалното министерство ще се опита да затегне контрола за получаване на еднократната парична помощ, която се полага от НОИ на майки студентки. За тази година помощта е в размер на 2880 лв., които се дават накуп на майка, записана в редовна форма на обучение в университет. Сумата се определя всяка година със Закона за държавния бюджет.

„Подготвяме промяна в условията за получаването на еднократната помощ за майки студентки. Тъй като с това право масово се злоупотребява, идеята е едната част от помощта да се изплаща със заверка на първия семестър, а втората – на втория“, обясни вицепремиерът и социален министър Йордан Христосков пред Нова тв. Той обаче може само да разработи законовите промени, които следващият парламент да реши да приеме или не.

Данните за злоупотреба с тези пари не са новина – и досега бе известно, че много жени се записват фиктивно в университет, за да получат сумата, а след това се отказват. Христосков вчера изнесе нови данни: ректор обяснил на министъра, че в неговия университет са били записани 120 майки студентки, които са получили помощта, а само седем са продължили реално обучението си. В последните години има трайна тенденция броят на майките с този вид помощ да се увеличава с около 1000 на година. Само за първата половина на тази година 2151 майки вече са взели еднократната сума, а по план за цялата година бяха предвидени 2000. Освен това майките студентки на годишна база са се увеличили с близо 30 на сто – за първите шест месеца на миналата година те са били 1676. Съответно към края на юни са изплатени над 7.3 млн. лв., а миналата година по това време са били близо почти 4.8 млн. лв. Заради този бум се получи и дефицит по това перо в бюджета на НОИ за тази година.

Идеята да се въведе по-строг контрол за този вид социална помощ също не е нова. И преди в министерството мислеха как да въведат контрол, като се обсъждаше парите да се дават само на жени, които нямат право на друго обезщетение от НОИ, тъй като помощта е въведена с презумпцията, че майките, които учат редовно, нямат възможност да натрупат нужните месеци осигурителен стаж, за да получават майчинство. В момента единственото условие е да се представи документ от вуз, че майката е записана да учи редовно.

Служебният министър сподели, че според него трябва да има възраст за пенсиониране за полицаи, военни и др. служители в специалните ведомства, „тъй като България е шампион по ранно пенсиониращи се хора – ефективната средна възраст за пенсиониране в нашата страна е под 60 години“. ГЕРБ въведе възраст за пенсия за тези групи ранни пенсионери, но БСП без аргументи я отмени. „Всички осигурителни системи в Европа са свързани със старост. Пенсия се дава за това, че човекът е възрастен. Системи, основани само върху прослужени години, имаше в миналото. В България сега е така за служителите в специалните ведомства, които, за да се пенсионират, трябва да имат само 27 години осигурителен стаж, две трети от който да е кадрови“, обясни Христосков.

АРГУМЕНТИ

Вицепремиерът Христосков посочи, че според него минималната заплата може да стане 400 лв. от догодина, но е предвидено да се увеличи до 380 лв. Министърът каза, че в местата с висока безработица има доста незаети работни места, защото младите хора не искали да работят за толкова малко пари и заминавали в чужбина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *